Fewer and fewer children die from cancer

Nog nooit stierven in Nederland zo weinig kinderen aan kanker. In 2016 overleden 61 kinderen onder de vijftien jaar aan de ernstige ziekte. Dit maakt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag bekend.

Rond de eeuwwisseling overleden er jaarlijks nog honderd kinderen aan kanker, in de jaren zeventig zelfs meer dan 200. ‘Het gaat echt beter en dat is heel goed nieuws’, reageert KWF Kankerbestrijding bij de NOS.

Meest voorkomend
Een hersentumor is de meest voorkomende oorzaak van overlijden, gevolgd door leukemie en kanker in het bijnierweefsel. Jaarlijks wordt de ziekte gemiddeld bij vierhonderd kinderen vastgesteld. Hoewel de kindersterfte aan kanker daalt, blijft het de meest voorkomende doodsoorzaak.

Leukemie
Vooral het aantal doden als gevolg van leukemie daalt hard. In het begin van de jaren zeventig overleden nog gemiddeld honderd kinderen per jaar aan leukemie, ruim 40 procent van de totale kankersterfte bij kinderen. Nu overlijden jaarlijks minder dan twintig kinderen aan leukemie.

Nieuwe medicijnen
Volgens KWF Kankerbestrijding komt dat doordat er steeds meer bekend is over leukemie, meldt de NOS. Zo weten dokters inmiddels dat er veertig verschillende vormen van leukemie zijn, wat helpt bij de behandeling. Ook is stamceltransplantatie in opkomst en komen er nieuwe medicijnen.

Immunotherapie
Het KWF heeft hoge verwachtingen van immunotherapie. ‘Dat is een vorm van kankerbehandeling die de afgelopen twintig jaar echt een grote vlucht heeft genomen. Die staat op het gebied van leukemie nog wel aan het begin van de ontwikkeling en daar staat nog veel te gebeuren.’

Tabloid Medicijnen op maat
Bericht NOS

Bron: Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen

Fewer and fewer children die from cancer

‹ News overview