More than 250 new medicines for children and rare diseases

Mede door EU-beleid zijn in tien jaar tijd 260 nieuwe medicijnen tegen zeldzame ziekten bij kinderen beschikbaar gekomen. Deze conclusie trekt de Europese Commissie in het rapport ‘10 jaar Verordening Geneesmiddelen voor pediatrisch gebruik’.

Hierover berichtte Sanofi, lidbedrijf van de Vereniging Innovatieve Geneesmiddelen, 12 december.

Meer onderzoek kindergeneesmiddelen
Er vindt nu meer onderzoek plaats naar kindergeneesmiddelen dan tien jaar geleden. Zo nam het aandeel klinische studies met kinderen, als percentage van het totaal aantal klinische studies, tussen 2007 en 2016 toe van 8,25% naar 12,4%. Hierdoor is er meer wetenschappelijke informatie beschikbaar over het gebruik van geneesmiddelen bij kinderen. Kinderkanker is relatief weinig onderzocht. Maar 7% van de goedgekeurde onderzoeksplannen ging over deze ziekte.

Diep geschokt
Vytenis Andriukaitis, EU-commissaris voor gezondheid en voedselveiligheid: ‘Wanneer we kijken naar de vooruitgang rond kanker bij volwassenen, ben ik diep geschokt dat we niet dezelfde vooruitgang hebben geboekt bij het behandelen van de vormen van kanker die kinderen treffen. De komende tien jaar moeten we ons concentreren op het bereiken van vergelijkbare doorbraken voor kinderen.’

Openlijk advies
De EU-commissaris wil dit bereiken door de Europese regels voor weesgeneesmiddelen en kindergeneesmiddelen beter te combineren. De Europese Commissie vraagt hiervoor tot 8 januari 2018 openlijk advies van burgers en organisaties. Tot die datum kan iedereen via een speciale website zijn visie geven. De Commissie presenteert de verzamelde ideeën eind volgend jaar of begin 2019, waarna het mogelijke verbeterpunten uitwerkt.

Bericht Sanofi
Ideeën voor Europese Commissie

Bron: vereniging innovatieve geneesmiddelen

More than 250 new medicines for children and rare diseases

‹ News overview