TNO publish report on Public-Private Partnerships

Vandaag heeft minister Kamp van Economische Zaken uit handen van Paul de Krom, CEO van TNO de publicatie De Staat van Nederland Innovatieland 2016 (SNI2016) ontvangen. Nederland is goed in publiek-private samenwerking voor innovatie. Maar die positie komt in gevaar als we de PPS-initiatieven niet intensiveren en langdurig de ruimte geven om zich te ontwikkelen. Dat concluderen de auteurs van deze zowel terugkijkende als internationaal vergelijkende studie van TNO.

Goede basis
De Krom bij het aanbieden van de publicatie: “Met zijn invulling van het topsectorenbeleid heeft minister Kamp een goede basis gelegd voor de intensieve samenwerking tussen bedrijven, overheid en kennisinstellingen. Ik beveel hem en zijn opvolger de conclusies van SNI2016 om PPS als instrument te intensiveren van harte aan.”

Minister Kamp, Economische Zaken: “Het rapport laat zien dat publiek-private samenwerking (PPS) voor innovatie via het Topsectorenbeleid het verdienvermogen van Nederland versterkt. Het is zaak om door te gaan op de ingeslagen weg. We hebben ons als doel gesteld om in 2020 tweeënhalf procent van het bruto binnenlands product in onderzoek en ontwikkeling te investeren. Dat is een half procent meer dan nu. Om dat te bereiken moeten vooral private partijen extra investeren. De vernieuwde PPS-regeling is daar op gericht.”

PPS essentieel voor oplossen maatschappelijke uitdagingen
In minister Kamp vindt TNO een warm pleitbezorger voor het belang van innovatie voor de toekomst van Nederland en de uitdagingen die alleen gezamenlijk en met ambitie kunnen worden aangepakt. Uitdagingen zoals de ontwikkeling van een duurzame energie-infrastructuur, kosteneffectieve gezondheidszorg, veiligheid, klimaat. Maar ook de uitdaging om onze economie te versterken.  Hoe kunnen we nieuwe bedrijvigheid ontwikkelen en een bijdrage leveren aan het scheppen van nieuwe banen voor de toekomst? In de visie van TNO vormen publiek-private partnerschappen hiervoor een cruciale sleutel. Een belangrijke sleutel daarvoor is dat Nederland de beoogde 2,5 procent van ons BNP aan R&D ook daadwerkelijk besteedt.

Lees De Staat van Nederland Innovatieland 2016 hier.

Bron: TNO

TNO publish report on Public-Private Partnerships

‹ News overview