Co-founder Agendia wins European Inventor Award

Amsterdam en Irvine, Californië, 16 juni 2015 – Mede‐oprichtster en Chief Research Officer van Agendia Laura van't Veer, Ph.D, heeft de European Inventor Award gewonnen in de categorie MKB – een prestigieuze innovatieprijs van het Europees Octrooi Bureau, met wereldwijd slechts 15 genomineerde uitvinders in vijf categorieën.

De wereldvermaarde moleculair biologe is mede-uitvindster van Agendia's MammaPrint® borstkankertest. Deze genetisch diagnostische test wordt bij borstkankerpatiënten gebruikt voor de prognose (tot wel twintig jaar vooruit) van het risico dat de ziekte terugkeert. Door het gebruik van MammaPrint® bij patiënten waarvoor de diagnose is gesteld, kan de overbehandeling met chemotherapie met 30% worden teruggedrongen. Al meer dan 40.000 vrouwen in 34 landen hebben baat gehad bij de test van Van't Veer.

Het Europees Octrooibureau (EOB) nomineerde van‘t Veer voor haar pionierswerk: zij was een van de drie finalisten voor de European Inventor Award 2015 in de categorie Midden‐ en Kleinbedrijf. In totaal werden eind vorige week vijf innovatieprijzen uitgereikt in Palais Brongniart (La Bourse) in Parijs. De prijs betekent een erkenning voor de wijze waarop dr. Van't Veer met MammaPrint® de borstkankerzorg fundamenteel heeft veranderd; met ingrijpende wijzigingen voor de behandeling, de levenskwaliteit van de patiënt en de kosten van de gezondheidszorg.

 De president van het Europese Octrooi Bureau Benoît Battistelli, verwoordde het tijdens de uitreiking aldus: Het werk van Van’t Veer heeft een revolutie ontketend in de kankerdiagnostiek, doordat het nu mogelijk is behandelingen toe te snijden op de individuele situatie van iedere patiënt afzonderlijk. Dit maakt haar tot een van de grootste Europese uitvinders op het gebied van de zogeheten ‘personalised medicine’

De door Dr. Van't Veer uitgevonden genetische test levert waardevolle klinische informatie over de borstkanker van een vrouw en over de kans op uitzaaiing. Vrouwen van wie uit de MammaPrint® blijkt dat ze een hoog risico op uitzaaiing lopen, kunnen baat hebben van chemotherapie. Bij een laag risico op herhaling kan er veilig voor gekozen worden om van chemotherapie af te zien en in plaats daarvan andere behandelingswijzen die optimaal zijn te kiezen. Tot op heden is MammaPrint® de snelst groeiende, meest kostenbesparende test voor het vaststellen van de kans op terugkeer van borstkanker en de enige die wordt ondersteund door intercollegiaal getoetste prospectieve onderzoeksgegevens.

Implicaties Mammaprint:

  • Overbehandeling door chemotherapie kan worden verminderd met 30%, zonder dat de overleving van patiënten in gevaar wordt gebracht.
  • Vrouwen die veilig kunnen afzien van chemotherapie vermijden ook de vaak slopende bijwerkingen van chemotherapie, die soms leiden tot blijvende schade, zoals hartfalen of verminderde cognitieve vermogens.
  • Het vermogen van MammaPrint® om vrouwen te identificeren die een laag risico op herhaling lopen betekent dat zorgverzekeraars niet langer de hoge kosten van chemotherapie hoeven te dekken wanneer deze niet nodig is ‐ wat leidt tot een daling van de totale kosten van de gezondheidszorg.

Dr. Van't Veer is momenteel programmaleider borstoncologie en hoogleraar laboratoriumgeneeskunde aan de Universiteit van Californië, San Francisco en Chief Research Officer van Agendia. Haar huidige onderzoek richt zich op de moleculaire basis voor de vroege respons op therapie, om de ontwikkeling van therapie specifieke begeleidende diagnostiek in goede banen te leiden.

“We zijn zeer trots op Dr. Van't Veer en feliciteren haar met het veroveren van deze prestigieuze internationale erkenning,” zegt Jan Egberts, CEO van Agendia. “Deze onderscheiding toont het belang van haar bijdrage aan borstkankerzorg voor vrouwen nu en in de toekomst, en aan een zinvollere gezondheidszorgeconomie. Het is een eer voor ons allemaal bij Agendia om de opmerkelijke prestaties van Dr. Van 't Veer te ondersteunen en voort te zetten.”

Over de European Inventor Award
De European Inventor Award wordt sinds 2006 jaarlijks uitgereikt door het Europees Octrooibureau. De Award bekroont inventieve personen en teams die met hun baanbrekende werk antwoorden geven op de uitdagingen van onze tijd en zo bijdragen aan de maatschappelijke ontwikkeling, economische groei en welvaart. Een internationale jury van vooraanstaande experts op het gebied van economie, politiek, media, wetenschap en onderzoek kiest 15 finalisten en de uiteindelijke winnaars. De Award wordt uitgereikt in vijf categorieën: Industrie, Onderzoek, Midden- en Kleinbedrijf (MKB), Niet-Europese landen en Levenswerk. Dit jaar waren in totaal drie uitvinders van Nederlandse afkomst genomineerd.

Kijk voor meer informatie op www.agendia.com en www.mammaprint.nl

Co-founder Agendia wins European Inventor Award

‹ News overview