Dialoogsessie Nationale KEM-strategie

 

Op maandag 11 september organiseert CLICKNL een dialoogsessie rond de nationale strategie voor Key Enabling Methodologies. Het doel van deze dag is om te prioriteren in welke methodologieën er de komende jaren vanuit het innovatiebeleid geïnvesteerd moet worden. In de dialoogsessies doen vertegenwoordigers mee van de private sector, mkb, onderzoek, overheid en van de zogeheten TKI’s, de kennis- en innovatienetwerken van de topsectoren. De mkb-dialoogsessie zal ongeveer 2,5 uur duren.

*Er zijn een beperkt aantal plekken beschikbaar. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen maken wij een selectie. Alle genodigden vragen we om vooraf een online vragenlijst over de KEMs in te vullen.

Over de KEM-Strategie

Key Enabling Methodologies (KEMs), ook wel sleutelmethodologieën genoemd, zijn de toolbox van de veranderprofessional. Het zijn methoden en werkwijzen die worden ingezet om maatschappelijke transitievraagstukken op te lossen. Denk aan de energietransitie, de overgang naar een circulaire economie, het vergroten van veiligheid of duurzame voedsel- en watervoorziening. Vaak is er sprake van een ontwerpende en oplossingsgerichte aanpak en is zowel individuele als collectieve gedragsverandering noodzakelijk.

Sinds een aantal jaren kennen we in Nederland voor de KEMs een speciale onderzoeksagenda. Die is onderdeel van het Nederlandse, op maatschappelijke missies en topsectoren gerichte innovatiebeleid. In 2024 komt daar een nationale KEM-strategie bij, waarin prioriteiten worden gesteld voor investeringen in de (door)ontwikkeling van KEMs in de komende jaren. Nederland pakt daarin een unieke positie; internationaal bestaan zulke strategieën eigenlijk niet en de term 'key enabling methodologies' is, hoewel Engelstalig, een Nederlandse vinding. De KEM-Agenda en KEM-Strategie vallen onder coördinatie van CLICKNL, het kennis- en innovatienetwerk van de creatieve industrie.

Over de dialoogsessie

Voor de KEM-Strategie proberen we zicht te krijgen op wat volgens inhoudelijke experts en practitioners:

  • de KEMs zijn waar Nederland goed in is qua kennisontwikkeling en toepassing, en met welke KEMs we juist achterlopen,
  • voor welke KEMs er de komende jaren veel of juist weinig vraag te verwachten is naar doorontwikkeling.

Via de eerder genoemde vragenlijst verzamelen we input die als basis dient voor de dialoogsessie. De sessie heet zo, omdat er twee groepen met elkaar in gesprek gaan: de onderzoeks-/onderwijswereld en het mkb. Een meer gedetailleerde agenda en gesprekshandleiding volgen.

Locatie:  Social Impact Factory, Vredenburg 40, naast Utrecht CS

Meld je aan

Bron: CLICKNL

‹ Events overview