Webinar: Het andere gesprek in de spreekkamer

Lessen vanuit Positieve Gezondheid en Arts en Leefstijl

Op dinsdag 13 oktober 2020  organiseert Alles is Gezondheid samen met iPH en Vereniging Arts en Leefstijl een gratis webinar over leefstijl en positieve gezondheid (in tijden van corona). Met huisartsen Iris de Vries en Karolien van den Brekel nemen we een kijkje in de spreekkamer. Hoe kunnen mensen zelf de juiste koers voor een gezond leven (blijven) bepalen? Wat kunnen artsen doen om patiënten goed op weg te helpen? Welke effecten heeft corona op de veerkracht van mensen? 

In dit webinar hoor je uit eerste hand hoe je het spinnenweb Positieve Gezondheid, Leefstijlroer en andere (gespreks)tools in de praktijk kan toepassen.

Leefstijl en gezondheid

Een gezonde leefstijl is van levensbelang. Door leefstijlziekten overlijden elk jaar duizenden mensen, terwijl gezond eten, niet roken en genoeg bewegen de gezondheid blijvend kan verbeteren. Covid-19 legt hierop nog eens extra nadruk. Maar waar te beginnen? Bijvoorbeeld met het Leefstijlroer. Dit instrument geeft handvatten om de juiste koers te bepalen voor een gezonde leefstijl. Van voeding tot slaap en zingeving. In elk geval staat de patiënt of cliënt zélf aan het roer en kan hij eigenhandig bijsturen.

Ook de bredere benadering van Positieve Gezondheid is op deze gedachte gestoeld. In dit concept wordt gezondheid niet meer gezien als de afwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Het spinnenweb Positieve Gezondheid, ontwikkeld door grondlegger Machteld Huber, is inmiddels een bekende (gespreks)tool in de wereld van zorg en welzijn (en daarbuiten).

Programma

In dit webinar wordt er ingegaan op de volgende vragen:

  • Waarom is leefstijl -juist nu- zo belangrijk in de gezondheidszorg?
  • Hoe voer je het ‘andere gesprek’ (met een patiënt of cliënt)?
  • Welke hulpmiddelen en interventies kan je daarbij gebruiken?
  • Hoe pas je het spinnenweb PG en Leefstijlroer toe (in de spreekkamer)
  • En hoe vullen beide (gespreks)tools elkaar aan?
  • Wat zijn verschillen en overeenkomsten tussen deze tools?

Voor wie

Alle zorg- en welzijnsprofessionals, beleidsmakers en andere betrokkenen die werken met Positieve Gezondheid en/of leefstijlgeneeskunde actief willen invoeren. Ook in relatie tot COVID-19.

Sprekers

  • Iris de Vries: is huisarts, onderzoeker en vicevoorzitter van de Vereniging Arts en Leefstijl. De vereniging maakt het positieve effect van een gezonde leefstijl zichtbaar en ondersteunt zorgprofessionals in de advisering van patiënten. Onder andere met praktische tools zoals het Leefstijlroer.
  • Karolien van den Brekel: is huisarts, intern consulent preventie en adviseur bij iPH, dé motor achter Positieve Gezondheid. In haar werk richt ze zich veel op samenwerking in de wijk, om mensen in hun eigen leefomgeving te stimuleren naar een gezonder leven.
  • Karen van Ruiten: is teamhoofd van Alles is Gezondheid, een zelfregulerend netwerk van 3.000 publieke en private partners dat de beweging naar een gezonder Nederland stimuleert. Door te verbinden, leren en doen. Karen is moderator van het webinar.

Wanneer

De (live) uitzending vindt plaats op dinsdag 13 oktober 2020, 14.00-15.00 uur. Tijdens het webinar kun je vragen te stellen.

Aanmelden

Deelname is gratis. Je hoeft hiervoor niets te installeren: aanmelden met je email is voldoende. Schrijf je in via deze website. Daarna ontvang je een bevestiging en agendaverzoek.

Bron: Alles is Gezondheid

‹ Events overview