Technology to improve the reliability of PET images acquired with a PET/MRI scanner.

Transmission scanning in simultaneous PET-MRI for development of robust PET attenuation correction (PET-MRI-TRANSMISSION)

De integratie van (1) MRI-beeldvorming met radiotherapie, (2) MRI-beeldvorming met Focused Ultrasound en (3) Peptide Receptor Radionuclide Therapie zijn succesvolle voorbeelden van nieuwe innovatieve therapieën voor de behandeling van kanker. De gemeenschappelijke noemer van deze therapieën is dat er niet (chirurgisch) gesneden hoeft te worden en geen medicijnen met mogelijke bijwerkingen worden gebruikt, wat een enorme impact heeft op de levenskwaliteit van patiënten. Een vereiste is echter de beschikbaarheid van medische beeldvorming die sterk verbeterde sensitiviteit en specificiteit bezit en die goed aansluit op de therapieën zodat hun precisie goed tot hun recht kan komen. In dit kader wordt er momenteel in het UMC Utrecht een PET-MRI-systeem ontwikkeld speciaal voor radiotherapie. Een tekortkoming van huidige PET-MRI-systemen is dat kwantitatieve PET, belangrijk in oncologische toepassingen, lastig is met MRI door het ontbreken van een CT scan. Klinische validatie van methoden voor het omrekenen van MRI naar CT is tot op heden alleen gelukt in het hoofd en blijkt lastig in andere lichaamsdelen. Dit project wil een innovatief transmissie scansysteem integreren in de PET-MRI zodat kwantitatieve, verzwakkings-gecorrigeerde PET mogelijk wordt. Daarnaast zal de unieke combinatie van een MRI en transmissiescan in hetzelfde apparaat simultane acquisitie van beide mogelijk maken en het onderzoek naar methoden voor verzwakkingscorrectie op basis van alleen MRI (bijv. door het omrekenen van MRI naar CT) in een stroomversnelling brengen. Dit wordt aangetoond in een klinische pilot studie, waarbij het gehele lichaam in kaart gebracht kan worden door beide modaliteiten. 

Summary
In this project, an innovative technology is researched to acquire information on PET photon-attenuation effect in patient using a PET/MRI scanner. Tests revealed the working of prototypes and the viability of the concept.
Technology Readiness Level (TRL)
3 - 5
Time period
24 months
Partners