Nieuwe technologie maakt pijnloos onderzoek borstkanker mogelijk

Het Radboudumc in Nijmegen heeft een 3D-fotoakoestische mammografie ontwikkeld, welke pijnloos onderzoek naar borstkanker mogelijk maakt. Bovendien is deze technologie niet-invasief en vereist geen blootstelling aan röntgenstraling. Hiermee zou het kunnen zorgen voor een doorbraak in borstkankeronderzoek. Het project ‘SACAMIR’ is ontstaan uit een samenwerking tussen o.a. de Universiteit Twente, PA Imaging, Achmea en De Friesland Zorgverzekeraar. Het project wordt financieel ondersteund met PPS-toeslag door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland), ter stimulering van publiek-private samenwerkingen.

Jaarlijks krijgen 13.000 vrouwen en 100 mannen in Nederland de diagnose borstkanker. Het is de meest voorkomende vorm van kanker onder vrouwen en jaarlijks overlijden 3.200 vrouwen aan de gevolgen ervan. Momenteel bestaan er verschillende beeldvormingstechnieken om borstkanker op te sporen (röntgenmammografie, US-beeldvorming en MRI).

PAM3PLUS

Nu is er een nieuwe techniek in opmars: PAM3PLUS. Het apparaat dat in het Radboudziekenhuis staat is het derde prototype. De eerdere versies zijn de afgelopen jaren getest op het Medisch Spectrum Twente in samenwerking met de Universiteit Twente.

Bij deze nieuwe techniek worden de borsten niet langer meer platgedrukt tussen twee platen, wat door velen als pijnlijk wordt beschouwd. PAM3PLUS is een 3D-fotoakoestische mammografie die gebruik maakt van 3D-fotoakoestische technologie met als doel vroegtijdige diagnose van borstkanker bij mensen van alle leeftijden.

Deze technologie is niet-invasief, pijnloos en vereist geen blootstelling aan röntgenstraling. Voor het onderzoek dient de persoon op de buik op de machine te gaan liggen waarna het apparaat met krachtige laserlichtpulsen de borsten in beeld brengt. Ongeveer 90% van de mensen kunnen hiermee onderzocht worden, bij de overige 10% van de mensen is het resultaat nog niet betrouwbaar genoeg.

Over het project SACAMIR

Project SACAMIR is een publiek-private samenwerking tussen de industriële en academische partners Achmea, De Friesland zorgverzekeraar, de Universiteit Twente en PA Imaging R&D. Het project wordt financieel ondersteund met PPS-toeslag door de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland), ter stimulering van publiek-private samenwerkingen. Het doel is om algoritmen te ontwikkelen voor de toepassing in medische beeldvorming en in het bijzonder fotoakoestische mammografie.

Bij verdenking van borstkanker wordt er vaak een biopt afgenomen. Echter blijkt vaak in bijna de helft van deze gevallen het om vals alarm te gaan. Fotoakoestiek heeft, in combinatie met bestaande beeldvormingstechnologieën, het potentieel om het aantal "fout-positieve" en "fout-negatieve" uitkomsten van borstkankerdiagnoses aanzienlijk te verminderen.

Het project SACAMIR liep parallel met een klinische studie op vrijwilligers en patiënt-vrijwilligers. Dit bood de unieke mogelijkheid om algoritmen en meetprotocollen in een vroeg stadium te testen. In het geval van patiënt-vrijwilligers worden de verkregen beelden vergeleken met klinische beelden van conventionele diagnostische beeldvormingsmodaliteiten.

logo

‹ News overview