Marcel Levi: 'Beschouw investeringen in onderzoek als investering in de toekomst, niet als kostenpost'

‘We moeten echt komen tot een andere manier van denken over onderzoek in Nederland. Het is niet iets dat geld kost, maar iets dat waarde genereert voor de maatschappij en de economie.’ Dat zei NWO bestuursvoorzitter, Marcel Levi, tijdens de opening van het academisch jaar van de Universiteit Groningen, die vandaag plaatsvond.

Hij was een van de sprekers tijdens de ceremonie in Groningen, die in het teken stond van verbeelding:  Imagination, de kracht van verbeelding, is van onschatbare waarde in onderwijs en onderzoek. Alle andere universiteiten in Nederland openen aanstaande maandag officieel het academisch jaar.

Een van de vragen van de middag was wat er nodig zou zijn om de verbeelding in het werkveld te stimuleren? Daarop ging Levi in op het anders kijken naar de investeringen in onderzoek en innovatie: ‘Het is een investering en een van die investeringen die echt heel goed rendeert. Economen hebben keer op keer aangetoond dat investeringen in onderzoek gemiddeld 5-10 procent rendement opleveren. Nederland is extreem goed in onderzoek: we hebben een infrastructuur en jong talent waar de meeste landen echt jaloers op zijn. Veel van onze onderzoeksgroepen behoren tot de top van de wereld. Maar we hebben echt meer investeringen in onderzoek nodig: we zijn een van de weinige Europese landen die niet eens aan de beloofde drie procent van het BBP voor onderzoek komen, zoals de EU heeft afgesproken.’

De Kenniscoalitie, het samenwerkingsverband van ondernemers en wetenschappers, zet zich daarom al langer in voor het belang van investeringen in kennis en onderzoek. Ook voor de komende verkiezingen in november roept de Kenniscoalitie de politiek op om te zorgen dat de publieke investeringen in onderzoek en innovatie op koers blijven voor het doel van drie procent van het BBP in 2030. Concreet betekent dit dat na 2027 een verdere verhoging van publieke investeringen nodig is en dient ten minste het Nationaal Groeifonds voortgezet te worden, het Fonds voor Onderzoek en Wetenschap structureel gemaakt te worden en de reguliere budgetten voor de kennisinstellingen op peil te blijven. Lees meer over de oproep van de Kenniscoalitie.

Marcel Levi was een van de gasten tijdens de academische opening van de RUG. Ook rector magnificus Cisca Wijmenga kwam aan het woord en nam afscheid tijdens deze middag. Jacquelien Scherpen neemt het stokje van haar over en wordt de nieuwe rector magnificus. De rest van de ceremonie in Groningen ging verder over de kracht van de verbeelding: ‘Beeld het je eens in: een wereld zonder armoede, klimaatrampen en ziekte: Imagination, de kracht van verbeelding, is van onschatbare waarde in onderwijs en onderzoek. Het is de drijvende kracht achter ontdekken, leren en het zoeken naar oplossingen.’

Bron: NWO

Marcel Levi: 'Beschouw investeringen in onderzoek als investering in de toekomst, niet als kostenpost'

‹ News overview