Een duik in de toekomst van ouderenzorg in 2040 - Podcast ‘Onderweg naar zorgen’

Een podcast is natuurlijk helemaal van deze tijd. Maar in deze tijd moeten we juist naar de toekomst kijken en dat doet een nieuwe podcastserie van Takeda. Beginnend met de aankondiging dat we in 2040 maar liefst 4,9 miljoen inwoners van 65 jaar en ouder hebben. Reden genoeg om mogelijke problemen en gevolgen onder ogen te zien – en te horen dus. Gelukkig met advies: hoe kunnen we met meer vertrouwen naar de toekomst kijken.

Grote kans dat u en ik bij de 25% Nederlanders horen die rond 2040 een ‘oudere’ is. Deze aanzienlijke groep zal extra zorg en ondersteuning nodig hebben, terwijl het aantal mensen in de werkzame leeftijd juist afneemt.

Mee op onderzoek

Het was een reden voor Aarnoud Overkamp, voormalig bestuursvoorzitter van de VIG (‘oudere’ in 2040) en Paul Slobbe, hoofd Market Access and External Affairs (nog steeds jong in 2040) om nu al de verantwoordelijkheid te voelen. Hoe moet dat straks? En dus startten ze een podcastserie van vier afleveringen. Daarin onderzoeken ze samen met experts uit het zorgveld waar de belangrijkste problemen, uitdagingen en ontwikkelingen liggen in de toekomst. De luisteraar mag mee op onderzoek in 'het Lab', vervolgens naar 'de Spreekkamer’ waar de hosts in gesprek gaan met de expert. Ze sluiten het gesprek af met het 'Recept' voor een betere ouderenzorg. Elke aflevering eindigt met een aanbeveling van beide heren voor de toekomst.

Realisme en optimisme

De serie behandelt een breed scala aan thema’s. Bijvoorbeeld de rol van technologie en kunstmatige intelligentie, maar ook innovatieve burgerinitiatieven in de ouderenzorg komen voorbij. Paul Slobbe en Aarnoud Overkamp – naar eigen zeggen ‘twee vakidioten, werkzaam bij een innovatief farmaceutisch bedrijf’ – benaderen de thematiek met een combinatie van realisme en optimisme. Slobbe’s focus ligt op de toegankelijkheid van de zorg voor iedereen, terwijl Overkamp zich afvraagt hoe Nederlanders denken over ouder worden, en of de technologie niet een grotere rol kan gaan spelen. 

Oplossing voor ‘stille crisis’

De podcast-hosts hebben een diepgewortelde overtuiging dat er verandering nodig is in de zorg. En vragen zich af waarom veranderingen in de ouderenzorg zo traag gaan. Ze willen deze ‘stille crisis’ op de kaart zetten en de maatschappelijke steun voor (het zoeken naar) oplossingen vergroten.

Overkamp: ‘Als je kijkt naar de toekomst, dan zullen we meer verantwoordelijk zijn voor onze eigen zorg dan de ouderen van nu. Ik hoop dat deze podcastreeks duidelijkheid verschaft over wat dit daadwerkelijk betekent. Wat kunnen we verwachten van Nederland als samenleving? Waar hebben we zelf invloed op? Daarnaast hoop ik dat jongere mensen worden aangespoord om na te denken over de organisatie en beschikbaarheid van zorg.’

Afleveringen beluisteren

  1. Ouderenzorg in 2040: De zorgprofessional
  2. Digitalisering in de gezondheidszorg: Wenselijk of noodzakelijk?
  3. Innovatie & Organisatie van de zorg: de rol van de overheid
  4. 2040: Zorgeloos of zorgwekkend?

Meer informatie over de podcastserie is te vinden via www.stemvandepatient.nl  

Deze podcastserie is gemaakt door Takeda Nederland. Als innovatief gezondheidsbedrijf heeft Takeda aandacht voor belangrijke ontwikkelingen in de zorg.

Bron: VIG

Een duik in de toekomst van ouderenzorg in 2040 - Podcast ‘Onderweg naar zorgen’

‹ News overview