Zes onderzoeksprojecten van start over zorg in de eigen leefomgeving (KIC)

Zes PPS-consortia ontvangen financiering voor onderzoek naar zorg in de eigen leefomgeving. Met de steeds groter wordende druk op de zorg staan we voor een grote maatschappelijke uitdaging. Eén van de oplossingen is zorgen dat mensen langer in goede gezondheid leven, met meer eigen regie en met behulp van technologie. De KIC-call Zorg in de eigen leefomgeving richt zich op technologie en verplaatsing van zorg naar de eigen leefomgeving voor het onderzoek is ruimt 14 miljoen euro beschikbaar, waarvan NWO ruim 12 financiert. Partners dragen ruim 2 miljoen euro.

Doel van de call ‘Zorg in eigen leefomgeving’ is bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers én deze te bevorderen en behouden. Dit wordt gedaan door onderzoek naar doorontwikkeling en het toepasbaar en effectief maken van technologie in de eigen leefomgeving. Deze technologie kan enerzijds bijdragen aan een gezonde leefstijl. Anderzijds kan dankzij de technologie zorg en ondersteuning worden verplaatst naar de eigen leefomgeving.

Deze call draagt bij aan de Kennis en innovatieagenda (KIA) Gezondheid en Zorg. In de KIA wordt gewerkt aan meerdere missies. De missie waar deze call uit voortkomt heeft twee doelen voor 2040. Het eerste doel is dat alle Nederlanders ten minste vijf jaar langer in goede gezondheid leven. Het tweede doel luidt dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% zijn afgenomen.

De gefinancierde projecten

Klik hier voor het complete overzicht van de toegekende projecten.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het NWO-onderzoeksprogramma KIC staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. ZonMw en NWO brengen bedrijven en kennisinstellingen samen en financieren grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Zes onderzoeksprojecten van start over zorg in de eigen leefomgeving (KIC)

‹ News overview