Subsidieoproep voor onderzoek naar leefstijl in de zorg

Leefstijlinterventies kunnen bijdragen aan herstel en het verminderen van klachten tijdens ziekte. Dit wordt ook onderstreept in het Integraal Zorgakkoord. Daarom stellen ZonMw, de SGF en Health~Holland een subsidieoproep open gericht op onderzoek naar leefstijl in de zorg. Indienen kan tot 20 juni (14:00 uur). Op 11 april kunt u uw vragen stellen tijdens onze bijeenkomst.

Met deze oproep stimuleren ZonMw, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) onderzoek naar bestaande leefstijlinterventies binnen de curatieve zorg. ZonMw stelt samen met Health~Holland 14,6 miljoen euro beschikbaar.

We willen bereiken dat zorgverleners in het ziekenhuis, huisartsen en/of paramedici vaker een leefstijlinterventie gaan aanbieden. Deze leefstijlinterventies moeten leiden tot verbetering van de kwaliteit van leven van patiënten binnen de curatieve zorg.  

Kosteneffectiviteit en werkingsmechanismen

De subsidieoproep omvat twee thema’s:

  1. onderzoek naar de (kosten)effectiviteit van leefstijlinterventies
  2. onderzoek naar generieke werkingsmechanismen van leefstijl die van invloed zijn op meerdere ziekten

Het gaat bij voorkeur om praktijkgericht onderzoek. Daarnaast is het belangrijk dat er nadrukkelijk aandacht is voor (toekomstige) implementatie, het onderzoek gericht is op vernieuwing en tegelijkertijd verder gaat op bestaande kennis. 

In deze subsidieoproep gaat het om leefstijlinterventies gericht op:

  • genezing
  • het terugdringen van de ziektelast / ziekteverschijnselen
  • verminderen van complicaties
  • afnemen van het gebruik van medicatie

Meer weten over de subsidieoproep

In de subsidieoproep staan de themaomschrijvingen, voorwaarden en criteria voor indiening.

Bekijk de subsidieoproep

Intentie tot indienen

Bent u van plan om in te dienen? Dan verzoeken wij de hoofdaanvragers om dit al bij ons kenbaar te maken via dit formulier. Stuur het ingevulde formulier uiterlijk 21 april 2023 naar leefstijlgeneeskunde@zonmw.nl.

Informatiebijeenkomst

Op dinsdag 11 april organiseren ZonMw, SGF en Health~Holland van 11:00 uur tot 12:30 uur een informatiebijeenkomst over deze subsidieoproep. Hier wordt de oproep nader toegelicht en is er ruimte voor vragen. Iedereen met interesse voor deze oproep kan deelnemen aan de informatiebijeenkomst door iets voor 11:00 uur te klikken op de volgende link:

Deelnemen aan bijeenkomst

Opzet bijeenkomst:

  • Plenaire uitleg over de oproep en de procedure + vragen
  • Subsessie over Thema 1 – toelichting + vragen
  • Subsessie over Thema 2 – toelichting + vragen

Heeft u van te voren al een vraag? Deze kunt u insturen via leefstijlgeneeskunde@zonmw.nl. Ter plekke is er uiteraard ook de mogelijkheid om vragen te stellen. De antwoorden op alle binnengekomen en gestelde vragen gaan we bundelen in een lijst ‘Veel gestelde vragen en antwoorden’ (FAQ). Deze plaatsen we zo snel mogelijk na de bijeenkomst op onze website.

Leefstijlgeneeskunde

Het toepassen van leefstijlinterventies in de gezondheidszorg wordt ook wel leefstijlgeneeskunde genoemd. Het omvat bekende leefstijlfactoren als voeding en beweging, maar ook slaap, stress en zingeving, welke vaak nog minder belicht zijn. Leefstijlgeneeskunde focust op het herstel of op het verminderen van ziekteklachten van chronische ziekten, bijvoorbeeld dementie, kanker en obesitas, om zo de kwaliteit van leven van patiënten te verbeteren. De oproep richt zich dus uitsluitend op secondaire en tertiaire preventie.

Coalitie Leefstijl in de Zorg

Deze subsidieoproep maakt onderdeel uit van de brede coalitie Leefstijl in de Zorg, welke 29 maart 2023 officieel van start gaat. Het doel van de coalitie is het vergroten van de inzet op gezonde leefstijl door zorgprofessionals en patiënten zelf, en de (kennis)versnippering in het veld te verkleinen.

Bron: ZonMw

gezonde voeding

‹ News overview