LUMC Prijzen, Subsidies en Benoemingen

LUMC’ers worden regelmatig genomineerd voor prijzen of ontvangen subsidies voor het onderzoek of werk dat zij doen. Deze week belicht LUMC onder andere een aantal ZonMw-subsidies voor onderzoek naar de ziekte van Ménière, en naar thalassemie.

ZonMw-subsidie voor onderzoek naar behandeling van de ziekte van Menière

Tjasse Bruintjes (bijzonder hoogleraar KNO-heelkunde) en Babette van Esch (postdoctoraal onderzoeker bij de afdeling KNO-heelkunde) hebben een ZonMw-subsidie van bijna 500.000 euro toegekend gekregen. Het geldbedrag gaan zij gebruiken voor een gezamenlijke studie met onder andere het Apeldoorns Duizeligheidscentrum naar het effect van de behandeling van de ziekte van Menière.

De ziekte van Ménière is een zeldzame aandoening van het binnenoor, die vooral voorkomt bij volwassenen tussen de 40 en 60 jaar. Het kan leiden tot duizeligheid (vertigo), suizen in de oren (tinnitus), een gevoel van stuwing in het oor en gehoorverlies. "Een aantal behandelingen kan de symptomen verlichten, maar er bestaat geen genezing voor de ziekte van Ménière," aldus Bruintjes.

Een van de behandelingen bestaat uit het inspuiten van bepaalde medicijnen in het middenoor: "Het is echter onvoldoende duidelijk of vooral injecties met corticosteroïden effectief zijn tegen de hinderlijke duizeligheidaanvallen, die als gevolg van de aandoening optreden", legt van Esch uit.

ZonMw Off Road-beurs voor Gertjan Lugthart

Gertjan Lugthart heeft een Off Road-beurs van 100.000 euro ontvangen van ZonMW voor zijn onderzoek naar transplantatie-afstoting bij kinderen met Thalassemie. Lugthart is als postdoctoraal onderzoeker werkzaam bij het Willen-Alexander Kinderziekenhuis van het LUMC. Daarnaast werkt hij ook als AIOS bij het EMC Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam.

Thalassemie is een erfelijke bloedziekte die het vermogen van het lichaam aantast om hemoglobine te produceren. Dit is het eiwit dat verantwoordelijk is voor het transport van zuurstof. De productie van het eiwit is nodig voor het aanmaken van gezonde rode bloedcellen. Een stamceltransplantatie kan de aandoening genezen. Na verloop van tijd zal echter 20% van de behandelde patiënten het gezonde bloed van de donor afstoten.

Lugthart: "Met de ZonMw Off Road-subsidie gaan we onderzoeken hoe het rode bloedsysteem zich ontwikkelt na een stamceltransplantatie. Met behulp van nieuwe single cell laboratoriumtechnieken gaan we per cel bepalen of deze afkomstig is van een donor of patiënt, en wat de eigenschappen ervan zijn. Op deze manier kan transplantatie-afstoting beter begrepen en voorkomen worden."

ZonMW-subsidie voor onderzoek naar prednison als behandeling bij herhaalde miskramen

Dr. Lisa Lashley en Dr. Marie-Louise van der Hoorn, gynaecologen in het LUMC, hebben een subsidie van bijna 800.000 gekregen van ZonMW binnen het programma Goed Gebruik Geneesmiddelen.

Met deze subsidie gaan ze onderzoeken of vrouwen met herhaalde miskramen een grotere kans hebben op een levendgeboren kind als ze in het eerste trimester van de zwangerschap worden behandeld met prednison. “De PREMI-studie zal plaatsvinden in ziekenhuizen in heel Nederland. Het zal nieuwe belangrijke resultaten opleveren, die de zorg voor koppels met herhaalde miskramen kan veranderen”, zegt Van der Hoorn.

Herhaalde miskramen komen voor bij 3 op de 100 koppels met een kinderwens. De oorzaak van herhaalde miskramen is vaak onduidelijk waardoor er geen effectieve behandelmogelijkheden zijn. Mogelijk speelt het afweersysteem van de vrouw een rol. Prednison, een medicijn dat het afweersysteem onderdrukt, kan bij deze zwangerschappen een gunstig effect hebben.

Lees meer op de website van het LUMC.


Bron: LUMC

LUMC Prijzen, Subsidies en Benoemingen

‹ News overview