Bedrijven, kennisinstellingen en overheid investeren samen 4,9 miljard in het missie-gedreven topsectoren en innovatiebeleid

Het poldermodel in topvorm. In de fabriekshal van het bedrijf Airborne plaatste staatssecretaris Mona Keijzer op 11 november 2019 de laatste handtekening onder het Kennis- en Innovatie Convenant. Bedrijven, kennisinstellingen zoals universiteiten, hogescholen en NWO, regio’s door heel Nederland en acht ministeries investeren gezamenlijk in 2020 4,9 miljard euro in kennis en innovatie. Daarvan komt 2,05 miljard van bedrijven en 2,85 miljard uit publieke middelen. Dit is een verdubbeling ten opzichte van dit jaar.

Kennis- en Innovatie Convenant

Het Kennis- en Innovatie Convenant (KIC) brengt investeringen van ruim 2.200 bedrijven, kennisinstellingen en overheden in innovatie samen. Zij bundelen hun krachten binnen de topsectoren om economische kansen van maatschappelijke uitdagingen (energietransitie & duurzaamheid, landbouw, water & voedsel; gezondheid & zorg; veiligheid) en sleuteltechnologieën (zoals AI, fotonica, nano en biotech) te benutten.

Ten opzichte van 2019 sluit een groot aantal nieuwe partners bij het KIC aan: provincies, regionale ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), extra ministeries, kennisinstellingen, universiteiten en hogescholen. Veel nieuwe partners zijn meer regionaal georiënteerd en maken het gemakkelijker voor het mkb om aan te sluiten bij onderzoek en ontwikkeling. Alle partijen die nodig zijn voor innovatie, zijn aangesloten: van onderzoekers tot ondernemers die deze innovaties ontwikkelen, en van investeerders tot overheden, die hen daarbij ondersteunen.

Staatssecretaris Mona Keijzer: “We hebben jaarlijks 4,9 miljard euro tot en met 2023 om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken: Nederlandse oplossingen voor internationale, maatschappelijke uitdagingen. Zo werken we aan het veiligstellen van onze banen en inkomsten in de toekomst.”

Bekijk hier het Kennis- en Innovatie Convenant 2020 voor alle maatschappelijke thema’s.

Budget voor Gezondheid & Zorg

Gezondheid en zorg is geselecteerd als een van deze maatschappelijke uitdagingen waarvoor krachten worden gebundeld binnen de Life Sciences & Health (LSH) sector. Met een Kennis- en Innovatieagenda voor 2020-2023 worden de ambities en missies voor Nederland geschetst. Van de totale 4,9 miljard euro die toegekend wordt in het bijbehorende Kennis- en Innovatie Convenant, is 1,06 miljard toegewezen aan gezondheid en zorg, waarvan 525.800 miljoen private middelen en 534.801 publieke middelen.

Bekijk hier de Kennis- en Innovatieagenda Gezondheid & Zorg 2020-2023.

Investering in sleuteltechnologieën

Sleuteltechnologieën vormen een apart thema binnen het KIC. Naar verwachting wordt in 2020 ongeveer 1 miljard euro geïnvesteerd in deze veelbelovende technologieën. Dit bedrag biedt mogelijkheden voor het invullen van de bestaande Nationale Agenda’s voor AI, fotonica, nanotechnologie, maar ook voor andere sleuteltechnologieën zoals industriële biotechnologie en robotica.

Topsectoren aan de frontlinie van technologie

Nederland schreeuwt om goed opgeleide mensen die aan de slag kunnen met alle maatschappelijke uitdagingen rond zorg, energietransitie, voedselindustrie, veiligheid, etc. De topsectoren hebben een belangrijke positie aan de frontlinie van de (technologische) ontwikkelingen en zien dat Nederland door de snelheid een collectieve leerachterstand moet inlopen. Dit vraagt om learning communities en blijvend investeren in de ontwikkeling van mensen op cruciale gebieden. Hiervoor hebben de topsectoren de “Roadmap Human Capital 2020-2023: samen aan de slag” gemaakt en aangeboden aan de Tweede Kamer.

100 learning communities in 2023

In 2023 willen de topsectoren 100 learning communities realiseren via fieldlabs, meetingpoints, living labs, skillslabs, centres of expertise, centra voor innovatief vakmanschap, lectoraten en practoraten. In een learning community komt onderwijs, wetenschap en de praktijk samen. Hiermee zetten topsectoren nog sterker in op de vervlechting van het innovatiebeleid met de human capital aanpak. Nieuwe kennis en ervaring rond de maatschappelijke uitdagingen komt daarmee sneller op de werkvloer, in het onderwijs en bij bedrijven.

Fotografie: Floor van der Sluijs

Bedrijven, kennisinstellingen en overheid investeren samen 4,9 miljard in het missie-gedreven topsectoren en innovatiebeleid

‹ News overview