Top Sector LSH and Health Funds support the project MyOwnResearch with 2,6 million

Een samenwerkingsproject waarin patiënten, onderzoekers en bedrijven helpen meerwaarde te halen uit het zelfonderzoek van patiënten naar de beste behandeling van hun chronische ziekte

Mensen met een chronische ziekte zoeken zelf naar oplossingen om zo fit en betrokken mogelijk te leven. Zij zijn ondernemend, zoeken naar nieuwe mogelijkheden en doen experimenten om hun gezondheid te verbeteren. De waarde van deze zelfzorg wordt op dit moment onvoldoende herkend en benut. Daar komt nu verandering in door middel van het grootschalige project MijnEigenOnderzoek.

Verschillende fondsen dragen steentje bij middels Topsectorenregeling

MijnEigenOnderzoek is gehonoreerd binnen het Publiek-Private Samenwerking (PPS) Programma BeterGezond. BeterGezond is een programma gericht op innovatieve projecten voor mensen met een chronische aandoening opgericht door de Samenwerkende GezondheidsFondsen (SGF) en de Topsector Life Sciences & Health (LSH) in 2017. Het samenwerkingsproject is gefinancierd met PPS-toeslag welke door Topsector LSH beschikbaar is gesteld aan de SGF. Naast bijdragen van het bedrijfsleven, dragen acht verschillende gezondheidsfondsen extra bij. Het totaalbudget voor het MijnEigenOnderzoek project bedraagt hiermee 2,6 miljoen euro.

Data van vindingrijke patiënten

Het doel van het project is om de inzet en vindingrijkheid van patiënten waarmee zij zelf actie ondernemen om hun eigen gezondheid te verbeteren, te ondersteunen met een passende methodische aanpak. Hiermee krijgen individuele patiënten sneller uitsluitsel of een gekozen aanpak voor hem of haar werkt. Tegelijk levert dit ook medisch-wetenschappelijke resultaten op. Deze methode levert aanzienlijk sneller relevante wetenschappelijke kennis op dan de huidige onderzoeksmethoden. Daarnaast test men hiermee werkzame therapieën en producten die vervolgens sneller hun weg vinden naar de praktijk.

“Het fraaie MyOwnResearch initiatief ontsluit de vele talenten van mensen met chronisch aandoeningen, die daarmee zichzelf en hun ‘lotgenoten’ helpen het leven weer boven de ziekte uit te tillen, naar believen en vermogen,” Prof. Dr. Nico van Meeteren, directeur van het bureau van de Topsector LSH.

Eerste stappen bij vermoeidheid- en buikklachten

Het project MijnEigenOnderzoek acteert als eerst op de veelvoorkomende combinatie van vermoeidheid- en buikklachten bij mensen met een chronisch ziekte. Hiervoor biedt een behandeling met probiotica en andere supplementen mogelijk uitkomst. Er is namelijk steeds meer bekend over het belang van een goede darmgezondheid voor de algehele conditie van het lichaam en het functioneren van het brein. De behandeling verschilt per patiënt en wordt afgestemd op de status van de darmgezondheid. MijnEigenOnderzoek maakt een persoonlijke benadering mogelijk die snel leidt tot verbetering van kwaliteit van leven.

Samenstelling van het consortium

Het publiek-private samenwerkingsverband staat onder leiding van het Amsterdam Universitair Medische Centra (Amsterdam UMC) en Stichting Mijn Data Onze Gezondheid (MD|OG). De overige consortiumpartners zijn: Universiteit Utrecht, Universiteit van Amsterdam, Universiteit van Maastricht, Winclove Probiotics B.V., Springfield Nutraceuticals, Microbiome Centre, Biovis Diagnostik, Nutricia Research en Holland Health Data Coöperatie. Het MijnEigenOnderzoek project start per 1 september 2018 en heeft een looptijd van drie jaar.

Bekijk de pitch van MijnEigenOnderzoek hieronder:

Top Sector LSH and Health Funds support the project MyOwnResearch with 2,6 million

‹ News overview