KNAW-Symposium Pandemische Onderzoeksparaatheid

Hoe bereiden we de wetenschap voor op een volgende pandemie?

Naar aanleiding van het rapport Met de kennis van straks. De wetenschap goed voorbereid op pandemieën nodigt de KNAW onderzoekers, bestuurders en beleidsmakers uit om te reflecteren op en in gesprek te gaan over de conclusies en aanbevelingen van het adviesrapport. 

Op 26 september 2022 publiceerde de KNAW haar adviesrapport Met de kennis van straks. De wetenschap goed voorbereid op pandemieën. Dit rapport bevat een analyse van de pandemische paraatheid van de Nederlandse wetenschappelijke wereld op basis van de opgedane ervaringen sinds het begin van de Covid-19-pandemie in 2020. Het rapport doet aanbevelingen over wat de Nederlandse wetenschap nodig heeft om bij een volgende pandemie adequate en robuuste kennis te leveren.

Aanmelden

Over de bijeenkomst

Op basis van drie hoofdthema’s (onderzoek, data en beleidsadvies) wordt gesproken over de kansen, uitdagingen en obstakels die deelnemers vanuit hun expertise zien om de aanbevelingen te realiseren. Welke stappen moeten absoluut worden gezet ten aanzien van de pandemische paraatheid van de Nederlandse onderzoekswereld en wat is er nodig om die stappen tijdig en adequaat te zetten?

Het symposium is openbaar toegankelijk en gratis, met aanmelding vooraf. U bent van harte welkom als u bijvoorbeeld werkt als wetenschappelijk onderzoeker, bestuurder in de academische wereld of als beleidsmaker bij organisaties als de ministeries van VWS en OCW, NWO/ZonMw, RIVM, UNL, adviesraden en planbureaus.

Programma

  • 12.30 - 13.00   Inloop en ontvangst, met lunch (optioneel)
  • 13.00 - 13.15   Toelichting rapport en doelstelling van de bijeenkomst door Pearl Dykstra, voorzitter adviescommissie Met de Kennis van Straks
  • 13.15 - 13.20   Videoboodschap van Ernst Kuipers, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
  • 13.20 - 14.30   Reflecties op het adviesrapport
  • 14.30 - 15.00   Pauze 
  • 15.00 - 16.00   Paneldiscussies - drie parallelle sessies

Thema 1. Onderzoek: paraatheid van onderzoekers in Nederland

Bij het eerste thema zal Nico van Meeteren, algemeen directeur, Topsector LSH (Health~Holland) / hoogleraar perioperatieve gezondheid, ErasmusMC, deelnemen aan de paneldiscussie. 

Thema 2. Data: paraatheid van de Nederlandse data-infrastructuur

Thema 3. Advies: delen van kennis tussen wetenschappers en beleidsmakers

  • 16.00 - 16.15   Pauze 
  • 16.15 - 16.45   Plenaire terugkoppeling paneldiscussies
  • 16.45 - 17.00   Afsluiting door Marileen Dogterom president KNAW
  • 17.00 - 18.00   Napraten en drankjes

Vervolg

Een verslag van de bijeenkomst verschijnt achteraf op de KNAW-website. Met de bijeenkomst vraagt de KNAW aandacht voor pandemische paraatheid en wil ze deelnemers en publiek inspireren om juist nu, in rustige(r) tijden, aan de slag te gaan om de wetenschappelijke wereld optimaal voor te bereiden op een volgende pandemie.

Aanmelden

Bron: KNAW

‹ Events overview