Masterclass Biomaterialen (met ontbijt)

MASTERCLASS Biomaterialen (met ontbijt)

Een biomateriaal is een stof die ontwikkeld is om interactie aan te gaan met biologische systemen voor een medisch doel, hetzij een therapeutische of diagnostische behandeling, verbetering, reparatie of vervanging van een weefselstructuur van het lichaam. Binnen de regeneratieve geneeskunde worden bijvoorbeeld biomaterialen gebruikt voor weefselmanipulatie. Zo kunnen deze materialen bijdragen aan het herstellen van de functie van beschadigd weefsel en het vergemakkelijken van de genezing na verwonding of ziekte. Voorbeelden zijn hartklep implantaten die na een periode vervangen zijn door lichaamseigen cellen, bloedvaten die zichzelf herstellen na het plaatsen van een stent van een biomateriaal, kaakbot dat door een gel sneller kan genezen en allerlei andere zelfhelende materialen. De wereld van de biomaterialen en regeneratieve geneeskunde is vol beloftes.

Deze eerste Masterclass maakt onderdeel uit van een reeks Masterclasses die LifetecZONe organiseert over onderwerpen die onze leden als zeer interessant aanmerken, waarbij de state of the art over het onderwerp wordt gedeeld in een korte ontbijtsessie.

Doelgroep: leden en introducees en studenten (maximaal 20 gasten)

Locatie: Fontys, De Rondom 1, Eindhoven (TUe campus, gebouw Nexus)

Programma

7.30 – 8.00 Ontbijt en Welkom door Maarten van Andel (director Fontys  Hogeschool Toegepaste Natuurwetenschappen en schrijver van de boeken De Groene Kans en De Groene Illusie)

8.00 – 8.50 Lezing Patricia Dankers (Professor of Biomedical Materials & Chemistry at Eindhoven University of Technology) over moleculen die botgroei bevorderen. Wat zijn biomaterialen? Wat kunnen we met biomaterialen anno nu? En hoe kunnen biomaterialen ‘smart’ zijn? Een beeld geven  wat er aan fundamenteel onderzoek biomaterialen wordt gedaan (supramoleculen).

8.50 – 9.20 pauze met koffie, thee

9.20 – 9.50 Lezing door Christian van Munster (CEO and founder HMC Medical) over technieken (vriesdrogen, electrospinning) om 2- en 3-dimensionale weefselconstructies te maken van menselijke en dierlijke oorsprong voor de productie van medische implantaten.

9.50 – 10.00 pauze met koffie, thee / Einde Masterclass

10.00 – 11.00 Rondleiding door het lectoraats- chemie-, bio- en natuurkundelab, met uitleg over onderzoeksprojecten en zo mogelijk een demoproef

Het lectoraatslab is het hart van vijf onderzoeksthema’s: Thin Films & Functional Materials, Energy for the Future, Detection & Measurement, Polymers en Life Sciences. Daarnaast hebben ze nog een uitgebreid instrumenteel lab, met een grote range van analyseapparatuur zoals GLC, GC-MS, HPLC, NMR, IR en XRF. Afhankelijk van de interesse zal dieper ingegaan worden op een thema.

Meldt u hier aan!

Bron: LifetecZONe

‹ Events overview