Talkshow Samen vooruit

Dit jaar is het 5 jaar geleden dat het VN-verdrag Handicap voor Nederland ging gelden. Op 7 april 2022 gaan verschillende gasten, onder leiding van oud-journalist Gijs Wanders in gesprek.

Het VN-verdrag Handicap

In Nederland wonen 2 miljoen mensen een lichamelijke, zintuiglijke, verstandelijke beperking of psychische problemen. Meer dan de helft van de Nederlanders met een chronische aandoening ervaart beperkingen in het dagelijks leven. Zij lopen tegen zichtbare of onzichtbare drempels op, waardoor zij niet goed mee kunnen doen in de samenleving. Het VN-verdrag Handicap moet daar verandering in brengen. In het verdrag staat wat de overheid en maatschappelijke organisaties moeten doen om de positie van mensen met een beperking te verbeteren. Dat moet gebeuren op alle terreinen die belangrijk zijn in het dagelijks leven. Het verdrag gaat dus niet alleen over zorg, maar ook over thema’s als werk, onderwijs, cultuur en sport.

Ruim 5 jaar geleden trad het VN-verdrag Handicap in werking. ZonMw organiseert een talkshow waarin we terugblikken op dit eerste lustrum. Onder leiding van oud NOS-presentator Gijs Wanders en ervaringsdeskundige en programmamaker Mari Sanders bespreken we onder andere:

  • Wat heeft 5 jaar VN-verdrag Handicap opgeleverd?
  • Wat gaat goed gaat en wat kan beter?
  • Welke rol kan kennisontwikkeling spelen bij het implementeren van het VN-verdrag Handicap in Nederland?

Programma

Gasten uit de wetenschap, beleid en praktijk gaan op 7 april van 13.30 tot 15.00 in gesprek met Gijs Wanders en Mari Sanders. Vanuit verschillende invalshoeken wordt gesproken over het VN-verdrag Handicap en de rol van kennisontwikkeling. Houd de website in de gaten voor meer informatie over het programma.

Voor wie?

  • Mensen met een beperking, chronische ziekte of psychische problemen en hun naasten;
  • Beleidsmakers (bijv. bij een gemeente);
  • Onderzoekers;
  • Professionals in het onderwijs;
  • Professionals in zorg en ondersteuning.

Praktische informatie

Bron: ZonMw

‹ Events overview