Maatschappelijk Café Langer Vitaal

Alles is gezondheid… en Schuttelaar & Partners organiseren een Maatschappelijk Café: ‘Langer vitaal’ - Hoe preventie kan bijdragen aan het nieuwe ouder worden.

We leven steeds langer en meer mensen worden ouder. Dat vraagt een andere kijk op ouder worden. Vitaliteit is het sleutelwoord bij het nieuwe ouder worden. De geraniums voorbij.  Maar hoe kunnen mensen zo lang mogelijk vitaal en zelfredzaam blijven? Welke initiatieven en instrumenten op het terrein van preventie dragen nu echt bij aan een betere kwaliteit van leven? Hoe houden we zo lang mogelijk zelf de regie over ons eigen leven?
 
Meer aandacht voor preventie en zelfmanagement is nodig om te zorgen dat mensen vitaal oud kunnen worden. Om gezondheidsrisico’s te beperken. Hoe krijgen ouderen zelf de instrumenten in handen waarmee zij hun gezondheid en levenskwaliteit kunnen verbeteren? Zodat gezondheid niet meer het exclusieve domein van de dokter wordt, maar van de ouder wordende mens zelf, die daarvoor ook zelf de verantwoordelijkheid wil en gaat nemen.

Tijdens dit Maatschappelijk Café gaan vertegenwoordigers van bedrijfsleven, wetenschap, lokale en landelijke overheid, spelers in de zorg, ouderenbonden en natuurlijk ook ouderen zelf met elkaar in gesprek. Graag horen we van al deze partijen meer over de ideeën over vitaal ouder worden. Wat kunnen we doen om te zorgen dat dit voor meer mensen binnen handbereik komt? En wie kunnen helpen om dit doel te bereiken? Wie kan welke rol vervullen op lokaal en landelijk niveau? Hoe kunnen we samenwerken? En wat denken en willen ouderen zelf? Waar zien zij kansen? Wat kunnen we voor elkaar betekenen?

Programma
16:30 uur    Ontvangst
17:00 uur    Opening van het Maatschappelijk Café door Marianne Donker, plv Directeur-generaal Volksgezondheid van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn  en Sport (VWS)

  • Pitch ‘Ouderen aan het woord’ door verschillende ouderen en Evelyne Meynen van Schuttelaar & Partners
  • Spreker David van Bodegom, verouderingswetenschapper van de Leyden Academy on vitality and ageing en auteur van ‘Oud worden in de praktijk. Laat de omgeving het werk doen’

Pitches uit de praktijk

  • SamenOud: zorgmodel dat samenhangende, preventieve en proactieve zorg en begeleiding voor 75-plussers realiseert met als doel dat ouderen zo lang en prettig mogelijk zelfstandig thuis kunnen blijven wonen
  • Thuishuisproject: project dat bestaat uit een ‘Thuishuis’ en ‘Thuisbezoek’ en  winnaar van de Nationale Eenzaamheidsprijs 2015
  • Sociaal Vitaal: stimuleringsproject voor kwetsbare senioren (65-85 jaar) in wijken met een lage sociaal economische status

Kritische vragen door het maatschappelijk panel:

  • Laurent de Vries,  raad  van bestuur Viattence wonen zorg en welzijn
  • Neelke Doorn,  universitair docent ethiek en filosofie van de techniek

18:00 uur    Maaltijd en Meet & Greet
19:00 uur    Lagerhuisdebat: Onder leiding van Gijs Weenink, directeur van de DebatAcademie, peilen we in het Lagerhuisdebat de visies in de zaal, aan de hand van een aantal prikkelende stellingen.

'Debater van de dag' verkiezing door de jury:

  • Manon Vanderkaa, Unie KBO
  • Els Hekstra, PCOB
  • Jeanny Vreeswijk-Manusiwa, NOOM
  • Caroline Peeck, Schuttelaar & Partners

20:00 uur    Borrel

Aanmelden
Deelname is gratis. We streven naar een evenredige vertegenwoordiging vanuit diverse sectoren. Bent u erbij? Meld u nu alvast aan via het aanmeldformulier op de website.

‹ Events overview