Announcement Start Programmes NWO-KIC (Knowledge and Innovation Covenant) and Two Calls via ZonMw

In juli starten 7 NWO-programma’s die vallen binnen het Kennis en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023. Binnen deze programma’s werkt NWO samen met ZonMw aan 2 calls: ‘Leefstijl en leefomgeving’ en ‘Mensen met dementie’.

Interdisciplinaire samenwerking

Publieke en private partijen werken binnen uiteenlopende onderwerpen samen met onderzoekers op interdisciplinaire wijze aan innovatieve oplossingen voor maatschappelijke problemen. Zij werken bijvoorbeeld aan energietransitie, dementie en waterbeheer. Door deze verschillende samenwerkingsvormen is de kans op innovatie en impact van het onderzoek groter.

NWO en ZonMw werken samen aan 2 calls

NWO voert 2 calls uit in samenwerking met ZonMw. Het gaat om de calls: ‘Leefstijl en leefomgeving’ en ‘Mensen met dementie’. In juli 2020 gaan de calls open en de deadline voor het indienen is november 2020.

Call Leefstijl en leefomgeving

Het doel van deze call is om met onderzoek een bijdrage te leveren aan een structurele verbetering van de kansengelijkheid om in goede gezondheid te leven. De call richt zich op (door)ontwikkeling en toepassing van duurzame innovatieve preventieve interventies gericht op zowel de leefstijl als de leefomgeving. Deze evidence based en succesvolle innovaties zijn gebaseerd op eerder opgedane resultaten en worden binnen deze call verder versterkt door de inzet van artificiële intelligentie (AI) en learning communities. De uitkomsten dragen bij aan het streven om in 2040 de ziektelast als gevolg van een ongezonde leefstijl en leefomgeving te reduceren met 30% ten opzichte van 2020.

Call Mensen met dementie

Deze call levert een bijdrage aan de missiedoelstelling dat in 2030 de kwaliteit van leven van mensen met dementie met 25% is toegenomen. Het gaat om onderzoek dat zich met name richt op: onderzoek naar mechanisme(n) van initiatie; preventie van dementie en bijbehorende gevolgen; genezing van dementie; verhogen en/of behouden van de ervaren kwaliteit van leven van mensen met dementie en hun mantelzorgers; en de bijdrage hieraan door het formele zorgsysteem al dan niet met behulp van technologie.

In de call wordt gefocust op twee interdisciplinaire onderzoekslijnen waarin voor beide lijnen verbinding wordt gelegd met de sleuteltechnologie artificiële intelligentie (AI):
1.    Mechanistisch onderzoek, uitmondend in kwalitatief hoogwaardige diagnostiek, prognostiek en interventies;
2.    Onderzoek naar psychosociale interventies gericht op gepersonaliseerd zelf- en samenmanagement en op bruikbare technologie voor mensen met dementie en hun (in)formele zorgverleners.

Huidige onderzoek naar dementie

Dementie is een verzamelnaam voor ruim 50 ziektes, waarvan Alzheimer de bekendste is. In Nederland krijgt 1 op de 5 mensen dementie. Mensen met dementie worden uiteindelijk geheel afhankelijk van anderen. ZonMw wil met kennis en innovatie bijdragen aan oplossingen voor de patiënt van nu en van morgen. Lees meer over huidig onderzoek naar dementie.

Meer informatie over NWO KIC

Het NWO-instrumentarium voor het Kennis- en innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 biedt financiering voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek in publiek-privaat samenwerkingsverband (PPS). Het instrumentarium bestaat uit vier hoofdlijnen, waarvoor jaarlijks 118 miljoen euro is gereserveerd.

Lees meer over programma’s NWO
Lees meer over NWO KIC

Bron: ZonMw

Announcement Start Programmes NWO-KIC (Knowledge and Innovation Covenant) and Two Calls via ZonMw

‹ News overview