Preventiereis naar Glasgow, Schotland

Van 27 – 30 juni organiseerde COINCIDE hun derde preventiereis, dit maal naar Glasgow, Schotland. Een stevige delegatie van publieke en private partijen – overheden, kennisinstellingen, bedrijfsleven en burgerinitiatieven – betrokken bij gezondheid en zorg nam kennis van de gezondheidstoestand en het preventiebeleid van Glasgow om ideeën op te doen hoe de strategie aldaar kan bijdragen aan een gezonder Nederland en de eventuele effecten op het zorgstelsel. Ook Algemeen Directeur en Secretaris Generaal van het TKI-Bureau van Topsector LSH Prof. Dr. Nico van Meeteren nam deel aan de reis.

Glasgow zet fors in op armoedebestrijding, het verkleinen van gezondheidsverschillen en een inclusieve samenleving. Verbindingen tussen gezondheidsbevordering, zorg, sociaal domein en bijvoorbeeld ook gebouwde omgeving en infrastructuur en veiligheid, dit laatste o.a. samen met wijkagenten. Meerdere lezingen van keynote sprekers en inspirerende werkbezoeken bij succesvolle initiatieven in wijken en buurten, kennismaking tussen Schotse en Nederlandse counterparts, plenaire werk- en dialoogsessies vulden het rijke programma.

Prof. Dr. Nico van Meeteren:

“Een nuttige en informatieve reis, zoals ook de voorgaande COINCIDE preventiereis van 2022 naar Kopenhagen, Denemarken. Reizen die in samenhang met vele andere berichten duidelijk maken dat we in Europa actief zoeken naar innovatieve strategieën voor gezondheidsbevordering en preventie, bovenop hetgeen reeds overtuigend succesvol gedaan werd en nog wordt gedaan aan preventie (zie o.a. Preventie: Het andere verhaal). Een reis die ook duidelijk maakt dat we vergelijkbare ontdekkingstochten maken in verschillende steden en landen naar de next preventie silver bullet. Gedurende de preventiereizen versterkt eenieder het netwerk, een uitdijend preventie netwerk. Het is de wens en de hoop dat dit preventienetwerk zich ook gezamenlijk kan en wil inzetten voor de verdere doorontwikkeling van preventie in Nederland. Een netwerk dat zich als preventiecoalitie opstelt als ‘ontstekingsmechanisme’ en ‘buitenboormotor’ voor het benutten van het grote potentieel dat preventie nog bevat! Alles bedoeld om de revenuen van preventie voor samenleving en economie te verzilveren.”

 

Glasgow

‹ News overview