Maximale EU-Beoordeling voor Healthy Ageing-Strategie Noord-Nederland

Noord-Nederland is door de Europese Unie erkend als Europees voorbeeld van regionale samenwerking op het terrein van Healthy Ageing. Vandaag ontvingen vertegenwoordigers van Hi!Noord en het Healthy Ageing Netwerk Noord-Nederland de maximale beoordeling van vier sterren.

Dat gebeurde in Brussel, in het kader van het European Innovation Partnership on Active and Healthy Ageing (EIP AHA), door de Europese Commissie ingesteld om regio’s te stimuleren samenwerkingsverbanden te starten die oplossingen ontwikkelen voor een vergrijzende samenleving. Noord-Nederland is de enige regio in Nederland die voor de vierde keer op rij de maximale score behaalt.

Om deze erkenning te ontvangen, moest Noord-Nederland aantonen dat bedrijven, kennisinstellingen, overheden, maatschappelijke organisaties en inwoners betrokken zijn bij een structurele Healthy Ageing-strategie. Omdat de regio al ruim tien jaar inzet op dit thema, er goed wordt samengewerkt en er steeds meer organisaties bij betrokken zijn, behoort Noord-Nederland structureel tot de Europese voorhoede als het gaat om Healthy Ageing. Die erkenning krijgt extra glans omdat het peer-reviewed is: de Europese regio’s beoordelen elkaars huiswerk. Namens Noord-Nederland namen Roel van der Heijden (Hi!Noord)  en Daan Bultje (Hi!Noord en HANNN) de award in ontvangst.

De uitreiking markeert de volgende stap in het Healthy Ageing-ecosysteem, waarvoor de basis werd gelegd door het UMCG, de Aletta Jacobs School of Public Health, Center of Expertise Healthy Ageing (Hanzehogeschool) en het Healthy Ageing Network Noord-Nederland (HANNN). Het nieuwe Hi!Noord-programma bouwt momenteel aan een verdere krachtenbundeling rond de transitie van zorg naar positieve gezondheid. 

Over Hi!Noord

Hi!Noord versnelt de transitie, zoals in de RIS3* benoemd, van zorg naar positieve gezondheid in Noord-Nederland. Dat is nodig; het huidige systeem, waarbij pas actie wordt ondernomen als iemands gezondheid hapert, is onhoudbaar. We hebben een nieuw systeem nodig, waarbij het streven is dat iedereen langer gezond blijft. Hi!Noord versnelt die transitie voor de drie noordelijke provincies. De activiteiten van Hi!Noord worden mede mogelijk gemaakt door SNN en de Europese Unie.

* De RIS3 is de strategie van en voor het Noorden, ontwikkeld door de noordelijke overheden, kennisinstellingen, ondernemers en andere partners – verenigd in de Economic Board Noord-Nederland (EBNN). Met de RIS3 wordt ingezet op een innovatiever en sterker Noord-Nederland en gelijktijdig wordt er gewerkt aan een circulaire, gelukkige en inclusieve regio.

Bron: Hi!Noord

 

Maximale EU-Beoordeling voor Healthy Ageing-Strategie Noord-Nederland

‹ News overview