Designing a Community of Care

Op 17 mei 2018 organiseert het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie de manifestatie Designing a Community of Care, samen met Aedes-Actiz Kenniscentrum Wonen-Zorg, Waag, Society Impact en het team van de prijsvraag Who Cares.

In Nederland vinden we de zorg opnieuw uit. Vergrijzing, decentralisatie en technologische ontwikkelingen stellen nieuwe eisen aan het zorgaanbod in onze wijken. Het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie gelooft in de kracht van ontwerp bij deze transitie van zorg en nodigt gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk.

Wilt u:
- de kracht van ontwerp ervaren in actieve sessies?
- inspirerende voorbeelden zien die de toekomst van zorg in de wijk concreet maken?
- kennismaken met potentiële samenwerkingspartners voor deelname aan een open oproep?
Kom dan op 17 mei naar Designing a Community of Care!

Programma
13.30 uur: inloop
14.00 uur: opening door directeur-generaal Langdurige Zorg Kees van der Burg,
ministerie van VWS
14.15 uur: key-note Matthijs van Dijk, eigenaar Reframing Studio en initiatiefnemer
Redesigning Psychiatry
14.45 uur: pauze
15.00 uur: eerste ronde deelsessies
16.00 uur: pauze
16.15 uur: tweede ronde deelsessies
17.15 uur: plenaire afsluiting
17.30 uur: netwerkborrel

In de deelsessies verkennen we met elkaar actuele opgaven en kansen voor vernieuwing aan de hand van de volgende vragen:
- Welke sociale en ruimtelijke strategieën kunnen we inzetten om de zorg voor elkaar in wijken te laten groeien?
- Hoe kunnen we aansluiten bij de vraag van ouderen naar nieuwe woonvormen en werken aan een flexibel en inclusief woonzorgaanbod?
- Hoe kunnen we openbare voorzieningen en de openbare ruimte zo toegankelijk mogelijk maken voor iedereen?
- Op welke manier kan de economische logica binnen de zorg beter worden afgestemd op de lokale belangen van gezonde, inclusieve wijken?

Met tevens inspirerende voorbeeldprojecten uit het hele land, zoals het Samen Thuis Huis in Gemert, LAB Noord in Leeuwarden, Bartholomeus Gasthuis in Utrecht, Care BNB, Care2Share, proeftuin Ruwaard en Stadslab The Masters in Maastricht.

En bijdragen van o.a. Wies Arts (Zet), Sadik Harchaoui (Society Impact), Rob Hoogma (Siza), Reimar von Meding (KAW), Wouter Veldhuis (MUST) en Sabine Wildevuur (Creative Care Lab, Waag).

Open oproep
Aanleiding voor de manifestatie is de Open Oproep Designing a Community of Care. Met deze open oproep nodigt het Stimuleringsfonds gemeenten, zorgaanbieders en woningcorporaties uit om samen met ontwerpers te werken aan de transitie van de zorg in de wijk.

Praktische informatie
datum: donderdag 17 mei 2018
tijd: 13.30-18.00
locatie: Villa Jongerius, Utrecht

Aanmelden
De manifestatie is kosteloos. Meld u aan door uiterlijk 30 april een e-mail te sturen aan aanmelden@stimuleringsfonds.nl o.v.v. Designing a Community of Care. Vermeld hierbij uw naam, functie en organisatie.

Bezoek de website van het Stimuleringsfonds Creatieve Industrie voor meer informatie.

‹ Events overview