It takes a village to grow old

Ontwikkelen van Artificial Intelligence-gestuurde kunstinterventies voor het versterken van het nabuurschap tussen wijkbewoners (met dementie)

Het project ‘It takes a village to grow old’ benadrukt het belang om samen met burgers te werken aan een dementievriendelijke buurt. In onze vergrijzende woonwijken woont 79% van mensen met (begin) dementie zelfstandig thuis. Dit fenomeen doet een beroep op onze zelf- en samenredzaamheid. Sociale contacten en ontmoetingen in de buurt zijn hiervoor van cruciaal belang. Het doel van dit project is om samen met het Stadsdorp VondelHelmers te Amsterdam te onderzoeken in hoeverre kunstobjecten in de openbare ruimte ontmoetingen tussen mensen met en zonder dementie kunnen beïnvloeden.  

Kunstmatige intelligentie (AI) en machine learning die steeds meer in ons dagelijks leven, maar dan ook in de zorg, (urban) design en kunst infiltreren, creëren effectieve resultaten. AI-kunstwerken zijn rijk aan interactie en blijken sociaal contact te bevorderen.  Door de kracht van deze technologie in te zetten, verkent dit project de dynamiek tussen AI-gestuurde kunstinterventies, place-making en sociale gezondheid uitgaande van de citizen science benadering. Door de ervaringskennis van burgers (met dementie) en de professionele kennis (zorg en welzijn, AI en kunst) met de wetenschappelijke kennis (burgerparticipatie, AI en slimme woonomgeving) te combineren worden er ontmoetingsplekken in deze buurt ingericht. Dit kunstobject zal worden geëvalueerd met behulp van big data, gecombineerd met etnografische en participatieve actieonderzoek. Door de actieve betrokkenheid van bewoners en andere (lokale) belanghebbenden gedurende het gehele project, beoogt het project een lerende gemeenschap te vormen, wat de kans op een succesvolle interventie vergroot.   

Het onderzoek leidt tot:

  1. (ontwerp)principes voor het vergroten van sociale interactie tussen buurtbewoners (met dementie)
  2. inzicht in sociaal-ruimtelijke factoren die het toepassen van AI-kunstinterventies beïnvloeden
  3. strategieën om samen met burgers de openbare ruimte in te richten zodat publieke familiariteit en ervaren nabuurschap in de wijk bevorderd wordt
  4. waarden-inclusief de ethiek van het participatief ontwerpen

Meer informatie kunt u vinden op hun website

Summary
Onze huidige participatiesamenleving doet nogal een beroep op zelf- en samenredzaamheid van burgers (met dementie). In de Amsterdamse VondelHelmersbuurt wordt uitgaande van de Extreme Citizen Science benadering onderzocht hoe door kunstmatige intelligentie-gestuurde kunstinterventies in de openbare ruimte, publieke familiariteit en daarmee samenredzaamheid tussen bewoners met en zonder dementie kunnen beïnvloeden.
Technology Readiness Level (TRL)
1 - 3
Time period
24 maanden
Partners
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo