Hiv-geïnfecteerde cellen genezen door deze te activeren en hiv te verwijderen

Hiv genezing versnellen door re-activatie van hiv-geïnfecteerde cellen om vervolgens het virus te kunnen verwijderen d.m.v. hiv-specifieke gentherapie

De huidige generatie hiv-remmers kan de vermenigvuldiging van het virus stoppen maar de infectie niet genezen. Dit komt omdat hiv zich schuil houdt in het DNA van rustende immuun cellen, het zogenaamde virale reservoir. Wanneer de hiv-behandeling wordt gestopt en de cellen uit het reservoir gereactiveerd worden, kan het virus zich wederom verspreiden door het lichaam. Uit recente studies blijkt dat een deel van de geactiveerde cellen weer rustend kan worden. Deze cellen worden niet opgeruimd door het immuunsysteem en kunnen zo keer op keer reactiveren en virus produceren.

In dit project wordt er heel specifiek gericht op deze cellen waarin hiv gereactiveerd kan worden en proberen we met behulp van gentherapie het virus DNA kapot te maken en de geïnfecteerde cel te genezen.

In een eerste stap wordt er onderzocht wat de beste manier is om deze gereactiveerde cellen te kunnen bereiken en daarbij wordt er gebruik gemaakt van kleine antilichamen die heel specifiek bepaalde onderdelen van het virus kunnen herkennen op de buitenkant van een gereactiveerde cel. Door nu deze antilichamen te koppelen aan een vetbolletje, met daarin de hiv-specifieke gentherapie, kan deze behandeling heel specifiek richten op cellen die gereactiveerd hiv bevatten. Door vier verschillende antilichamen te testen wordt er verwacht dat een geschikte kandidaat gevonden wordt. Vervolgens worden er twee verschillende hiv-specifieke gentherapieën uitgetest op cellijnen en zal de strategie die het meest efficiënt en specifiek is worden onderzocht in cellen van mensen met hiv.

Uiteindelijk zal deze laboratorium studie leiden tot nieuwe inzichten die richting zullen geven aan hiv genezing in de toekomst. Daarnaast kunnen deze inzichten ook van belang zijn voor de algehele ontwikkeling van gentherapie en nano medicijnen. 

Reactive cell will be removed by gen therapy

Summary
In dit project wordt er heel specifiek gericht op de genezing van hiv-geïnfecteerde cellen die steeds opnieuw reactiveren en virus produceren. Na re-activatie van deze cellen zullen we met behulp van gentherapie het virus DNA kapot maken zodat de geïnfecteerde cel blijft leven maar geen virus meer kan produceren.
Technology Readiness Level (TRL)
1 - 3
Time period
24 maanden
Partners
Logo
Logo
Logo