Een sensitieve virtuele assistent voor kwetsbare zorgvragers

Een sensitieve virtuele assistent voor kwetsbare zorgvragers

Heb je zorg of ondersteuningsvragen, dan blijkt het vaak moeilijk om, binnen de gemeentelijke complexiteit, en wet- en regelgeving, de weg naar ondersteuning te vinden. Zodoende worden kwetsbare zorgvragers niet of onvoldoende snel geholpen. Dit kan onnodig leiden tot verzwaring van problematiek. Dit project onderzoekt of een sensitieve virtuele-assistent kwetsbare zorgvragers kan ondersteunen bij het vinden van passende zorg. Het projectteam bestaat uit burgerwetenschappers/ervaringsdeskundigen, welzijnsorganisatie MEE Gelderse Poort, AI-ontwikkelaar Mobile Water, projectpartner Reframing Studio en kennisinstellingen Tilburg University en Radboudumc. 

Veel eHealth-technologieën zijn ontwikkeld voor de algemene populatie en onvoldoende geschikt voor mensen in kwetsbare posities, die bijvoorbeeld moeizaam lezen en schrijven of lage digitale vaardigheden hebben. In dit onderzoek wordt in een praktijksetting getest of de gewenste ervaringen daadwerkelijk gerealiseerd worden. Dit project investeert in dialoogtechnologieverbetering, zodat deze rekening kan houden met de doelgroepvaardigheden. In de ontwikkeling wordt uitgegaan van differentiatie en diversiteit van zorgvragers en zorgvragen in plaats van generieke technologiebenadering. Op deze manier kan technologie sensitief reageren op individuele zorgvragers. 

Voor veel mensen gaat de maatschappij steeds sneller en worden systemen steeds complexer. Dit heeft als risico dat de kloof tussen de mensen met een lage en hoge SES onder invloed van technologie juist groter wordt. De sensitieve virtuele-assistent is een voorbeeld van een digitaal- en lokaal-georiënteerde oplossing waar burgers vanaf het eerste moment in participeren vanuit concrete levenservaring. Middels de Vision in Design methode wordt verkend hoe de interacties met de virtuele-assistent vormgegeven moeten worden om de gewenste eindgebruikerservaring te realiseren.  

Het projectteam ontwikkelt een prototype van een virtuele-assistent met AI-dialoogtechnologie die aansluit bij de leefwereld van zorgvragers in kwetsbare posities. Het onderzoek levert wetenschappelijke bewijsvoering dat burgerwetenschappers waardevol en noodzakelijk zijn in technologische ontwikkel- en implementatie onderzoeken om aan te kunnen sluiten bij de praktijk, zodat deze rekening kan houden met de doelgroepvaardigheden en behoeften. 

Summary
In dit project wordt op basis van fundamenteel en industrieel onderzoek een sensitieve virtuele assistent met unieke AI-technologie ontwikkeld, die past bij de leefwereld van kwetsbare zorgvragers en de context van zorg- en welzijnsproblematiek. Voor burgers in kwetsbare posities – zoals mensen met autisme, licht verstandelijke beperking (LVB), niet-aangeboren hersenletsel en/of GGZ-problematiek – is het om emotionele, cognitieve en infrastructurele redenen uitdagend om met specifieke zorgvragen bij de juiste instantie terecht te komen. Deze virtuele assistent kan zorgvragers in een kwetsbare positie wijzen op passende ondersteuning voor sociale vragen op het gebied van (mentale en fysieke) gezondheid. In het project staat de doelgroep aan het roer als burgerwetenschapper, is gelijkwaardige partner en co-creator en tevens adviseur in een klankbordgroep. Naast burgerwetenschappers zijn in dit project welzijnsorganisatie MEE Gelderse Poort (MEE), AI-ontwikkelaar Mobile Water (MW), projectpartner Reframing Studio (RS) en kennisinstellingen Tilburg University (TiU) en Radboudumc (Rumc) betrokken.
Technology Readiness Level (TRL)
1 - 5
Time period
24 maanden
Partners
Logo
Logo
Logo
Logo
Logo