The COPD exacerbation as a therapeutic window for lung repair

The COPD exacerbation as a therapeutic window for lung repair

Veel patiënten met COPD krijgen te maken met longaanvallen. De achteruitgang van de longfunctie bij COPD is het grootst in de periode tijdens en direct na een longaanval. Omdat er momenteel geen geschikte menselijke technologie is om de impact van COPD-longaanvallen op longherstel te bestuderen, is het doel van dit project om een dergelijk model op te zetten met behulp van de mini-long (de zogenaamde organoïde technologie). Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Rijksuniversiteit Groningen in samenwerking met de CRO Aquilo BV.

COPD is een van de meest voorkomende longziekten in de wereld en wordt veroorzaakt door blootstelling aan tabaksrook, rook van in-house koken en/of luchtvervuiling. Het veroorzaakt 6% van alle sterfgevallen en de ziektelast neemt snel toe. Het treft momenteel meer dan 200 miljoen mensen. Als zodanig is COPD de derde belangrijkste doodsoorzaak in westerse landen. Het belangrijkste probleem dat ten grondslag ligt aan de pathogenese van COPD is verstoord longweefselherstel. Hiervoor bestaat nog geen oplossing.

De specifieke onderzoeksdoelen van dit project zijn om met gebruik van de mini-long te onderzoeken hoe herstelprocessen in de long zich gedragen voor, tijdens en na de blootstelling aan cytokinen die tijdens een longaanval aanwezig zijn. Op basis van deze kennis zullen er nieuwe en verbeterde ziektemodellen ontwikkelen om longherstel na een longaanval mee te kunnen nabootsen, en wordt dit model gevalideerd met experimentele geneesmiddelen.

Na afloop van het project heeft het project het model ontwikkeld, wat gebruikt kan worden voor wetenschappelijk onderzoek aan de universiteit en door Aquilo in samenwerking met farmaceutische bedrijven. Tevens heeft het project experimentele geneesmiddelen getest op hun vermogen om het herstelproces te activeren.

Voor meer informatie kunt u kijken op www.aquilo.nl en www.rug.nl/staff/r.gosens.

Note: This project profile has been written down in Dutch due to its specific focus on Dutch citizen participation

Summary
COPD affects millions of people world-wide and is characterised by a lack of tissue repair in the lung. The project team will develop a novel human organoid model to study lung repair following a COPD exacerbation. This will facilitate drug research into lung repair in COPD.
Technology Readiness Level (TRL)
1-3
Time period
36 months
Partners
Logo
Logo