Deploying technology to support home rehabilitation after stroke

Development and evaluation of a portal for interdisciplinary communication and collaboration in home rehabilitation after stroke.

Jaarlijks worden er 45.000 mensen opgenomen met een beroerte die steeds vaker in hun eigen leefomgeving revalideren. De Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, zorgpartner Syntein en softwareontwikkelaar en -uitgever PhoQus BV hebben daarom expertise op het gebied van zorg, onderzoek en technologie gebundeld in dit project. Het betreft hier de ontwikkeling en de evaluatie van een digitaal portaal voor eerstelijns zorgprofessionals die betrokken zijn bij thuisrevalidatie na een beroerte. Het portaal ondersteunt de digitale communicatie en samenwerking tussen de betrokken professionals zodat de zorg is afgestemd op een volledig beeld van de wensen en mogelijkheden van de individuele patiënt. Het portaal ondersteunt een geïntegreerd en efficiënt zorgproces op basis van de mogelijkheid om relevante informatie tussen de verschillende betrokken eerstelijns zorgverleners te delen.

Uitgangspunt van het CVA-portaal is dat er een heldere visie geformuleerd wordt op thuisrevalidatie na een beroerte en daaraan gekoppelde missies. Het portaal moet instrumenteel zijn in het licht daarvan. De uitkomsten van focusgroepen, interviews en discussies tussen zorgprofessionals en portaalontwikkelaars in dit project hebben geleid tot een eerste oriëntatie op selectie van te delen gezondheidsinformatie en van gewenste functionaliteiten binnen het portaal. Dit blijkt van zorgprofessionals een bij uitstek vraaggerichte in plaats van een aanbodgerichte attitude te vergen. Een ander uitgangspunt is dat er geen informatie in het portaal zelf wordt opgeslagen, maar dat er via een verbinding inzage wordt geboden in de EPD’s vastgelegde informatie. Aangezien de EPD’s nog niet ontsloten zijn, zijn de overeengekomen inhoud en de functionaliteiten van het CVA-portaal verwerkt in een mock-up van een CVA-portaal, op basis waarvan in vervolgprojecten in 2019 en 2021 inmiddels een werkende versie is ontwikkeld.

Summary
In dit project is een digitaal portaal ontwikkeld om eerstelijns zorgprofessionals te ondersteunen bij een onderling en met de patient afgestemd gepersonaliseerd thuisrevalidatieproces na en beroerte. Uitgangspunt is een heldere visie op en missie(s) van thuisrevalidatie, in functie waarvan de portaalontwikkeling en -evaluatie plaats vindt.
Technology Readiness Level (TRL)
4 - 8
Time period
18 months
Partners
Logo
Logo
Logo