Van CS4NL naar een nieuwe Actieagenda Cybersecurity Technologies
Den Haag, 2 oktober 2024 - De activiteiten van het breed gedragen programma Cybersecurity for the Netherlands (CS4NL), worden doorontwikkeld binnen een nieuwe Actieagenda Cybersecurity Technologies, via dcypher en Topsector ICT. De activiteiten van CS4NL vallen sinds januari 2024 onder de vlag van de Kennis en Innovatieagenda (KIA) Digitalisering, onderdeel van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) voor de periode 2024-2027. Met een nieuwe Actieagenda Cybersecurity Technologies, onderdeel van de Nationale Technologiestrategie (NTS), wordt een doorstart gemaakt naar een gecoördineerde nationale aanpak.
Transitie naar de Actieagenda Cybersecurity Technologies
De Nationale Technologiestrategie (NTS) Cybersecurity Technologies (CST) is begin 2024 gepubliceerd. Hierin is geformuleerd hoe het Ministerie van Economische Zaken innovatie op het gebied van cybersecurity wil stimuleren op basis van zeven ambities voor 2035. De KIA Digitalisering is gevraagd om een Actieagenda Cybersecurity Technologies op te stellen aan de hand van de NTS CST. Deze Actieagenda bepaalt hoe de ambities van NTS CST worden gerealiseerd, voortbouwend op bestaande netwerken en instrumenten zoals CS4NL. Topsector ICT en dcypher zullen de Actieagenda opstellen in samenwerking met relevante partijen in het publieke en private domein. Dat betekent dat het CS4NL-programma wordt stopgezet en dat de ambities en activiteiten van CS4NL overgaan in de nieuwe Actieagenda.
CS4NL
Het CS4NL-programma, een initiatief van dcypher en Topsector ICT, heeft de afgelopen anderhalf jaar forse vooruitgang geboekt met het aanjagen van innovatie op het gebied van cybersecurity in Nederland. Met 18 partners, waaronder topsectoren, brancheverenigingen, cyberorganisaties, ministeries en kennisinstellingen is gewerkt aan oplossingen voor kritieke uitdagingen op het gebied van cybersecurity. De focus lag daarbij op zeven kernthema’s: security by design, veilig datagedreven werken, veilige connectiviteit, OT/IT-beveiliging, cyberrisicomanagement, systeem- of ketenveiligheid, en cyber-awareness, kennis en vaardigheden.
De 18 partners hebben binnen het CS4NL-programma de krachten gebundeld en in korte tijd resultaten geboekt. De focus lag daarbij op onderwerpen zoals de uitwisseling van bedreigingsinformatie, autonome IT/OT en toevoerketenbeveiliging. Een paar cijfers:
- In totaal meer dan €25 miljoen aan financiering via diverse calls en subsidies.
- Ondersteuning van ruim 35 bedrijven en onderzoeksinstellingen ten behoeve van de ontwikkeling van innovatieve ideeën, producten en onderzoek op het gebied van cybersecurity.
- De oprichting van consortia binnen diverse sectoren ter bevordering van samenwerking en kennisontwikkeling.
- Eind 2024 worden meer consortia (van onderzoeksinstellingen en bedrijven) aangekondigd zodra de resultaten van de call ‘Cybersecurity voor digitale weerbaarheid’ van NWO en de call ‘Cyberweerbaarheid voor kritische ketens en systemen’ van TKI zijn bekendgemaakt.
Jos de Groot, directeur Digitale Economie bij het Ministerie van Economische Zaken: “De start van CS4NL was een gedurfde stap in ons missiegedreven topsector- en innovatiebeleid. Op dat moment was innovatie op het gebied van cybersecurity namelijk nog niet zo sterk gepositioneerd als innovatiegebied. Het was behoorlijk lastig om dit binnen alle tien topsectoren te organiseren. Na een jaar voorbereiding gingen we in maart 2023 van start met het CS4NL-programma als gezamenlijk initiatief van dcypher en Topsector ICT dat door mijn directie Digitale Economie werd gesubsidieerd. CS4NL heeft sindsdien een substantiële bijdrage geleverd door spelers samen te brengen, een gezamenlijke innovatieagenda te ontwikkelen, calls voor subsidies te organiseren en effectieve consortia in het leven te roepen, geheel in lijn met de ambities van de Nationale Cybersecuritystrategie 2023-2028. CS4NL is daarmee een programma van betekenis voor ons geweest, vooral ook omdat het wordt gesteund door alle belangrijke partijen in de publieke en private sector die zich met cyberinnovatie bezighouden. CS4NL heeft een voorsprong gecreëerd voor de volgende stap: een sterk nationaal publiek-privaat innovatieprogramma binnen de Nationale Technologiestrategie-agenda voor Cybersecurity Technologies.
Feedback van deelnemers
De waarde van de aanpak van CS4NL komt naar voren uit feedback van de deelnemers:
"Het CS4NL-programma biedt ondersteuning (…) door te voorzien in een uitgebreid ecosysteem voor samenwerking binnen topsectoren zoals Logistiek, Life Sciences & Health en ICT. Het programma speelt een sleutelrol bij het bevorderen van onderzoek en innovatie op het gebied van cybersecurity in Nederland door samenwerking te stimuleren en toegang te bieden tot kennis en middelen."
- Dr. Abhishta van de Universiteit van Twente & JAD
"Het CS4NL-programma heeft partijen in staat gesteld om de verbinding op te zoeken met een concreet doel voor ogen. Dit maakte het mogelijk om stappen te zetten die tijdens eerdere themasessies waren besproken. Het programma biedt de gelegenheid om antwoorden te bieden op vragen die in brede kring leven. De ondersteuning die CS4NL bood voor netwerken en de keuze van een goed uitgangspunt voor het onderzoeksvoorstel waren van onschatbare waarde. De noodzaak van cyberveerkracht wordt steeds sterker gevoeld, en het CS4NL-programma biedt het Nederlandse bedrijfsleven de kans om stappen in deze richting te zetten." - Albert Veenstra, hoogleraar Internationale Handel en Logistiek aan de Rotterdam School of Management van de Erasmus Universiteit
Bron: Topsector ICT