Vooraankondiging subsidieoproep naar onderzoek leefstijl in de zorg

ZonMw, de Samenwerkende Gezondheidsfondsen (SGF) en de Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland) zijn voornemens om in maart een subsidieoproep voor onderzoek open te stellen.

Deze subsidieoproep richt zich op leefstijl in de zorg. Met als doel: leefstijl integraal onderdeel maken van de reguliere zorg, voor mensen met een gezondheidsklacht, aandoening of ziekte.

De subsidieoproep bevat twee pijlers:

  1. onderzoek naar de effectiviteit van de inzet van leefstijl binnen de zorg  
  2. onderzoek naar generieke (biologische en/ of gedrags) werkingsmechanismen van leefstijl die van invloed zijn op meerdere ziekten en doorvertaling van mechanistische kennis naar leefstijlinterventies.

Innovatief onderzoek door publiek-private samenwerking

Voor de tweede pijler -gericht op generieke werkingsmechanismen- stelt SGF i.s.m. Health~Holland PPS-toeslag beschikbaar om innovatief onderzoek door publiek-private samenwerking (PPS) te stimuleren. Hier zijn de PPS-voorwaarden van toepassing, waaronder een verplichte cofinancieringseis.

Binnen de gehele subsidieoproep wordt ook nadrukkelijk aandacht gevraagd voor (toekomstige) implementatie.

Coalitie Leefstijl in de Zorg

Deze subsidieoproep maakt onderdeel uit van de brede leefstijlcoalitie Leefstijl in de Zorg. Hierin werkt ZonMw samen met TNO en Patiëntenfederatie. De coalitie is op dit moment in de opstartfase.

De subsidieoproep is onderdeel van het Integraal Zorgakkoord (Integraal Zorgakkoord: 'Samen werken aan gezonde zorg' | Rapport | Rijksoverheid.nl). ZonMw streeft naar borging van  de samenhang en verbinding tussen de subsidieoproep en deze leefstijlcoalitie.  

onderzoek leefstijl in de zorg

‹ News overview