Vooraankondiging: Onderzoek Nodig om Impact te Bereiken bij het Aangaan van Maatschappelijke Uitdagingen (KIC)

Onze samenleving staat voor een aantal grote maatschappelijke uitdagingen, zoals klimaatverandering, cybersecurity en vergrijzing. Deze maatschappelijke uitdagingen vragen om nauwe samenwerking tussen diverse partijen en baanbrekende, innovatieve oplossingen met maatschappelijk verdienvermogen als uitgangspunt. Hoe kunnen deze innovaties voor maatschappelijke uitdagingen gerealiseerd, versneld en opgeschaald worden en daarmee daadwerkelijk impact realiseren?

De Kennis- en Innovatieagenda (KIA) Maatschappelijk Verdienvermogen beoogt met een nieuwe call “Realisatie, versnelling en opschaling van missiegedreven innovatie (KIC)” bij te dragen aan het vergroten van impact die leidt uit missiegedreven innovatie. Deze call kent een nadrukkelijke rol voor praktijkgericht onderzoek en human capital, en wordt naar verwachting in maart 2023 gepubliceerd.

Doel van de call

Het doel van deze call is begrijpen welke methodieken, modellen, werkvormen en/of tools bruikbaar en toepasbaar zijn en daadwerkelijk bijdragen aan het realiseren, versnellen en opschalen van missiegedreven innovatie. Daarnaast is begrip nodig van coördinatiestructuren en systeemcondities en voor wie, onder welke omstandigheden en welke randvoorwaarden, zij faciliterend zijn.

In deze call worden consortia uitgenodigd om de werkbaarheid van methodieken, modellen, werkvormen en tools in de praktijk te valideren. Het gaat hierbij niet om de ontwikkeling van methodieken, modellen, werkvormen en tools. Het gaat om de implementatie van methodieken, modellen, werkvormen en tools, en het opdoen van kennis hieruit om de toepassing, het contextspecifiek of gebiedsgericht maken van missiegedreven innovatie aan te scherpen. Op het moment dat deze methodieken, modellen, werkvormen en tools in uiteenlopende contexten werkbaar en bruikbaar zijn voor de verschillende kernspelers in missiegedreven innovatie, en de systeemcondities daarvoor faciliterend zijn, dragen zij bij aan missiegedreven innovatie.

Uitvoering, opschaling of implementatie missiegedreven innovatie

Deze call nodigt nadrukkelijk consortia uit die aansluiting hebben bij minimaal één van de vier thematische KIA’s (Landbouw, Water & VoedselEnergietransitie en DuurzaamheidVeiligheidGezondheid & Zorg), waarbinnen complexe maatschappelijke uitdagingen zijn geformuleerd in 25 missies die bijdragen aan het oplossen van deze uitdagingen.

Daarnaast dienen consortia zich bezig te houden met de missies binnen een lokaal, regionaal en/of gebiedsgericht ecosysteem, en spelen zij een rol in de uitvoering, opschaling of implementatie van missiegedreven innovatie.

Interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerking

Onderzoekers worden binnen deze call specifiek uitgenodigd om buiten bestaande kaders te denken. Om de discipline-overstijgende maatschappelijke vraagstukken uit deze call te beantwoorden en de oplossingen voor deze vraagstukken in co-creatie te laten ontstaan, is interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerking noodzakelijk. Daarmee wordt bedoeld dat de wetenschappelijke kennis van diverse disciplines gecombineerd wordt met praktische kennis en expertise van hogescholen, het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties.

Een consortium kan bijvoorbeeld bestaan uit diverse partijen: denk aan kennisinstellingen zoals universiteiten of hogescholen, publieke en private partijen. Ook overige kennisinstellingen, brancheorganisaties, stichtingen, consultancybureaus, (creatieve) professionals en bestuurlijke eenheden zoals gemeenten en provincies kunnen deelnemen aan het consortium. Denk bijvoorbeeld ook aan unusual suspects die in een gebiedsgerichte context bijdragen aan versnelling, opschaling of implementatie van missiegedreven innovatie. Dit stimuleert de ontwikkeling van een out-of-the-box houding, nieuwe benaderingen en innovatieve oplossingen.

Zowel alfa-, bèta-, gamma- als praktijkgerichte onderzoekers aan hogescholen, universiteiten en kennisinstellingen worden uitgenodigd om samen te werken met commerciële en maatschappelijke organisaties om een gezamenlijk projectvoorstel voor deze call in te dienen.

Lees meer over interdisciplinaire samenwerking binnen het KIC

Verplichte matchmakingsbijeenkomst

Binnen deze call worden naar verwachting maximaal vier projecten gehonoreerd. NWO nodigt daarom (praktijkgerichte) onderzoekers en geïnteresseerde partijen van harte uit om de samenwerking en verbinding met elkaar op te zoeken.

NWO organiseert na publicatie van de call een matchmakingsbijeenkomst om interdisciplinaire en transdisciplinaire samenwerking te stimuleren. De matchmakingsbijeenkomst is onderdeel van het aanvraagproces: meer informatie hierover en gelegenheid voor aanmelding voor deze matchmakingsbijeenkomst volgt nog.

Bron: NWO

Mededeling

‹ News overview