NWO lanceert call vroegtijdige opsporing artrose van KIC en ReumaNederland

NWO heeft de KIC-call ‘Vroegtijdige opsporing van artrose – Innovaties voor detectie en diagnose’ gepubliceerd. In deze call werkt NWO samen met ReumaNederland. Met de resultaten uit onderzoek hoopt ReumaNederland dat artrose in 2040 niet langer een chronische ziekte is. Er is circa 3,1 miljoen euro beschikbaar.

Het doel van deze call is stimulering van de ontwikkeling van vroegdiagnostiekinstrumenten of technologische innovaties, die in kaart brengen van welke vorm en fase van gewrichtsartrose er sprake is. Hiermee wordt in de toekomst een efficiënt en effectief, gewrichtsbesparend behandelpad mogelijk voor iedere persoon met artrose.

Er zijn op dit moment 1,5 miljoen mensen met artrose in Nederland. Zonder interventie zijn dit er in 2040 een miljoen meer. Artrose is een heterogeen ziektebeeld. Het varieert van erfelijke artrose – die op zeer jonge leeftijd opduikt – tot artrose die ontstaat op middelbare leeftijd, in een of meer gewrichten. Ook komt artrose voor bij ouderen, in diverse gewrichten. Ziekteverloop varieert tevens van progressief naar minder progressief. Voor artrose is geen behandeling beschikbaar die de ziekte afremt, stopt of geneest.

Matchmaking
Op 14 maart 2023 staat de Matchmakingbijeenkomst voor geïnteresseerden partijen gepland. De inschrijving is nu geopend. Kijk voor meer informatie op de bijeenkomstenpagina.

 

Interdisciplinaire samenwerking

Om de technologische innovaties daadwerkelijk toe te kunnen passen in de praktijk, is het belangrijk dat deze draagvlak hebben. Daarvoor is een interdisciplinaire en integrale onderzoeksaanpak nodig, met betrokkenheid van gebruikers en andere stakeholders, zoals patiënten(verengingen), verzekeringsmaatschappijen, industrie, medici en verpleegkundigen. Hun inbreng is nodig omdat alle mensen met artrose de ontwikkelde innovaties moeten kunnen gebruiken. Bij de interdisciplinaire aanpak wordt het onderzoek door technologische, (bio)medische en gezondheidswetenschappers geïntegreerd met dat naar de maatschappelijke aspecten van de beoogde innovaties door onderzoekers uit de sociale en geesteswetenschappen.

Bekijk de call for proposals

  • Matchmaking is gepland voor 14 maart 2023;
  • De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 11 april 2023, om 14:00 CET;
  • De deadline voor het indienen van volledige aanvragen is 21 september 2023, om 14:00 CEST.

Partnerschappen

Via de lijn Partnerschappen in het Kennis- en innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 van NWO worden jaarlijks onderzoeksvraagstukken van externe private en/of publieke partners uitgewerkt. Die hebben een omvang tussen 3 en 10 miljoen euro. De partner matcht in cash de NWO-bijdrage, die tussen de 1,5 en 5 miljoen euro ligt.

NWO financiert per aanvraag maximaal 90 procent van de totale projectomvang. De rest van het projectbudget wordt ingebracht via verplichte cofinanciering. Het onderzoek sluit aan bij Kennis- en innovatieagenda (KIA) Gezondheid en Zorg.

KIC zoekt technologische economische kansen

Het NWO-onderzoeksprogramma KIC staat voor baanbrekende innovatieve oplossingen met maatschappelijke en economische impact. Bedrijven, kennisinstellingen en overheden investeren samen in bedrijfsmatige toepassing van kennis om met slimme technologieën grote maatschappelijke uitdagingen aan te pakken. Zo stellen we banen en inkomsten in de toekomst veilig. Dit is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 dat aansluit bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van de rijksoverheid. NWO brengt bedrijven en kennisinstellingen samen en financiert grensverleggend onderzoek op basis van hun innovatieve, impactvolle onderzoeksvoorstellen.

Bron: NWO

Artrose

‹ News overview