Het Succesverhaal van Peacs

Hoe heeft de PPS-toeslag Peacs verder geholpen? Peacs is een midden-klein bedrijf (mkb) dat zich specialiseert in het ontwikkelen van technologie om de diagnostiek van hartproblemen te verbeteren. Productontwikkeling wordt gecombineerd met academisch onderzoek. Door nauwe samenwerking met kennisinstellingen worden er nieuwe oplossingen gevonden voor de detectie medische hartproblemen. Ondertussen heeft Peacs wereldwijd acht projecten in samenwerking met verschillende universiteiten afgerond. In dit interview legt Hans Slijp, directeur van Peacs, uit wat de PPS-toeslag en de publiek-private samenwerkingen voor het bedrijf heeft betekend.

“Met de ontwikkelde techniek van Peacs is er een kans van 98-99% dat het weefsel waar het probleem zit gevonden wordt door middel van een elektrocardiografie (ECG/hartfilmpje) en een MRI beeld, in plaats van een operatie.”

- Hans Slijp, directeur Peacs

Probleem hartweefsel identificeren

“Peacs werd opgericht door twee broers die zich met name richtten op de basistechnologie achter computermodellen waarmee er een reconstructie gemaakt kan worden van wat er precies in het hart gebeurt”, vertelt Slijp. “Deze methode heet inverse cardiac modelling en richt zich op het vinden waar iets aan de hand is in het hart.” Bij een hartritmestoornis kan er een probleem zijn in een specifiek deel in het hartweefsel. 

Om een hartritmestoornis te verhelpen kan het hartweefsel waar het probleem zit geïsoleerd worden. Dit gebeurt door middel van een katheterisatie of een (kijk)operatie. Met zo’n operatie is er, bij de huidige manier van ECG interpretatie, maar 50% kans dat ze het hartweefsel, waar het probleem zit, vinden. Met de ontwikkelde techniek van Peacs is er een kans van 98-99% dat het weefsel waar het probleem zit gevonden wordt door middel van een elektrocardiografie (ECG/hartfilmpje) en een MRI beeld, in plaats van een operatie. 

De techniek van Peacs is dus nauwkeuriger en ondersteunt de arts. Een win-win situatie voor arts en patiënt. “De techniek die Peacs heeft ontwikkeld doet wat de cardioloog eigenlijk uit zijn hoofd moet doen: het ECG koppelen aan het hart en precies laten zien hoe en waar de stroom door het hart loopt”, legt Slijp uit. “Daarmee standaardiseren wij iets wat tot nu toe nog niet gestandaardiseerd was.”

Naar de markt

Peacs deed ook onderzoek naar de inzet van hun technologie onder de COVID-19 call in 2020. Toen waren de ideeën nog niet ver ontwikkeld, maar was er wel interesse om dit product naar de markt te brengen. “Uiteindelijk zijn daar vier patenten overheen gekomen aan onze kant en zitten wij met een nieuw product genaamd CineECG in de markt”, vertelt Slijp enthousiast. Zo kan gebundelde kennis leiden tot een product die ook daadwerkelijk naar de markt gebracht kan worden en dat voor maatschappelijk en economische impact zorgt.

Regie binnen de samenwerking

In het recent afgeronde en door Health~Holland ondersteunde publiek-private samenwerkingsproject CRTPLus tussen Peacs en de universiteit van Aalborg in Denemarken had Paecs de regie als penvoerder, wat betekent dat Paecs de hoofdaanvrager en contactpersoon is voor dit project. Slijp: "Het zijn onze uitvindingen, onze concepten en ideeën die wij boven tafel halen. Universiteiten en partners doen vervolgens onderzoek met behulp van onze technologie. Dit helpt hen met publiceren en verder leren en wij kunnen gebruik maken van de waardevolle data. Deze win-win situatie is een van de redenen dat wij samenwerken. Maar wij houden bewust de regie in eigen handen."

Om een samenwerking te starten is het goed om de mensen waarmee je een samenwerking aangaat al te kennen. Samenwerking vergt namelijk veel vertrouwen. Als de partijen elkaar al kennen en er onderling vertrouwen is, wordt de kans dat er een goed voorstel geschreven wordt groter. "Als je echt vanuit het niets zou starten met elkaar, ga dan eerst even proeven en probeer iets kleins samen te doen voordat je een intense(re) samenwerking aangaat", geeft Slijp als tip. "Ik ben zelf heel tevreden met dat wij zelf het penvoerderschap houden. Hiermee kun je echt sturen op wat er gebeurt."

Hulp voor de eerste drempel

“Bij ons is de PPS-toeslag een van de instrumenten die wij inzetten”, vertelt Slijp. Als een mkb’er een voorstel van goede kwaliteit indient, dan helpt de PPS-toeslag om de drempel te verlagen voor de partners om mee te doen met dit project. Zo ligt er al een concept van het onderzoek en wordt er daarnaast nog een subsidiemogelijkheid aangeboden. “Het maakt de drempel lager voor kennisinstellingen en voor ons om te beginnen aan een project. Die samenwerking vind ik het leuke aan de PPS-regeling.” Met de PPS-toeslag kunnen er bijvoorbeeld mensen op onderzoekposities worden gezet om een project van de grond te krijgen. 

Voor bedrijven die nog bezig zijn met het ontwikkelen en valideren van hun product kan de PPS-toeslag als relevante oplossingsrichting dienen. “De PPS-toeslag functioneert als brug tussen fundamenteel en toegepast onderzoek”, legt Slijp uit. “De regeling is denk ik interessant als je nog echt met wetenschappelijke data aan de slag moet.” Het product dat is ontwikkeld door Peacs en mede door de PPS-toeslag tot stand is gekomen, kan binnen één seconde laten zien of er sprake is van een normaal hartritme of niet. Dit had niet gekund zonder de analyse van de data verkregen van de partners.

Dit artikel komt uit onze recent gepubliceerde Health~Holland Update 'In de Spotlight: Succesverhalen MKB'. Naast interviews met mkb'ers, bestaat de Update ook nog uit informatie over de nieuwe MKB R&D Call, de PPS-toeslag, Innovatiemakelaars, de Nationale Zorginnovatieprijs, de Henri Termeer Transatlantic Connections Award, de Venture Challenge (tevens winnaar EEPA Award 2022), de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen en nog meer.

Kijkje nemen in de nieuwsbrief? Dat kan hier!

Hans Slijp

‹ News overview