Nieuwe GGG-Subsidieronde: Onderzoek met Bestaande Data

In mei zal een nieuwe subsidieronde van start gaan binnen het GGG-programma. In de ronde Onderzoek met Bestaande data verwelkomen wij projectideeën waarin real world data (RWD) uit registers wordt gebruikt om vraagstukken uit de zorgpraktijk met betrekking tot geneesmiddelengebruik te beantwoorden.

Het gebruik van klinische data die over langere periodes verzameld zijn, en die ook direct aansluiten op de dagelijkse praktijk, biedt de mogelijkheid om vraagstukken te beantwoorden die in meer traditionele geneesmiddelenonderzoeken zoals randomised controlled trials niet kunnen worden beantwoord. Het gebruik van RWD uit registers is bijvoorbeeld uitermate geschikt om de effectiviteit en efficiëntie van geneesmiddelen te bepalen in de omgeving waarin het middel wordt gebruikt. Daarnaast is het uitvoeren van register-gebaseerd onderzoek sneller en rendabeler omdat de benodigde data al beschikbaar zijn. Dit geldt ook voor prospectief onderzoek met registers, omdat het register gebruikt kan worden om de juiste participanten te identificeren en hun baseline data al verzameld zijn.

Om resultaten met een hoge bewijslast te verkrijgen, is het cruciaal dat registers data van goede kwaliteit verzamelen, de data set compleet is en dat de data FAIR (findable, accessible, interoperable, reusable) zijn. Daarom zal in deze subsidieronde naast het beantwoorden van relevante klinische vraagstukken ook aandacht zijn voor de groei en verbetering van registers.

Informatiemiddag

Op 18 april 2023 organiseert ZonMw een informatiemiddag in Utrecht waar geïnteresseerden meer te weten kunnen komen over deze nieuwe ronde in ons programma. De inschrijvingen voor deze middag openen binnenkort. Exacte aanvangstijd en locatie volgt eveneens binnenkort.

Meer informatie

Voor meer informatie kunt u ook contact opnemen met het team van deze ronde: Sabine van Dijk (programmamanager) en Emily van der Lugt (programmasecretaris) via geneesmiddelen@zonmw.nl of 070 - 349 54 64.

Bron: ZonMw

data

‹ News overview