Lessen uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET)

Zorgpersoneel meenemen, ouderen begeleiden en de bekostiging regelen: allemaal uitdagingen die komen kijken bij de inzet van e-health. De Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) stond – met een korte pauze – open van 2019 tot 2022. Inmiddels is er dus al veel geleerd over opschaling en implementatie van e-health. We zetten de meest voorkomende geleerde lessen, uitdagingen én goede voorbeelden van oplossingen voor je op een rij!

Hoe krijg je mensen in de organisatie mee?

Wat misschien wel de grootste les is van e-health-implementatie, is dat de meeste tijd en energie niet gaat naar het implementeren van technologie. Veel meer tijd en energie gaat uit naar het veranderkundige traject, ofwel de sociale innovatie, mensen meekrijgen. Gek genoeg zijn sommige zorgpersoneelsleden bijvoorbeeld nog steeds bang voor het verliezen van hun baan. Niets is minder waar. Het is juist zo dat als er niets gebeurt, het huidige zorgsysteem niet meer houdbaar is. E-health biedt daar een oplossing.

Een ander aspect dat meespeelt is dat sommige mensen de meerwaarde van e-health onvoldoende inzien. Deze mensen tóch enthousiast maken is dan een uitdaging. Daarnaast verschilt het per persoon hoe makkelijk diegene zich digitale vaardigheden eigen maakt. Zo kunnen leeftijd, (culturele) achtergrond en/of analfabetisme een rol spelen. Het is belangrijk om deze mensen goed mee te nemen en rustig aan bekend te maken met de e-health toepassing. Lees in dit artikel 5 tips voor het ondersteunen van medewerkers.

Leren werken met e-health combineren met het zorgwerk

Een veelgehoorde uitdaging is de minimale tijd dat zorgpersoneel heeft om zich bezig te houden met implementatie en opschaling van e-health. En dat terwijl e-health toepassingen uiteindelijk tijd besparen. Vaak zijn er frustraties in het begin omdat zorgverleners hun zorgwerk moeten combineren met het eigen maken van e-health. Dingen werken dan vaak nog niet optimaal, of mensen weten nog niet goed hoe ze ermee om moeten gaan. Gelukkig zijn er inmiddels al mooie voorbeeldcasussen die bewijzen dat e-health op den duur écht kostbare personeelstijd bespaart: CarinovaRivasZorgcirkel.

ICT-systemen zorgen soms voor belemmeringen

Het implementeren en opschalen van e-health vraagt om een goede ICT-infrastructuur. De e-health toepassingen moeten kunnen communiceren met bijvoorbeeld tablets, mobiele telefoons en andere devices. Sommige zorgorganisaties zijn hier nog niet voldoende op ingesteld. Daarom is het van belang om eerst de ICT-structuur goed in te richten, voordat je aan de slag gaat met e-health. Lees meer over ICT en infrastructuur op de website van Actiz.

Zorgen voor een duurzame implementatie na de SET

Je hebt drie jaar SET-subsidie gehad en grote stappen gemaakt met e-health. Maar dan houdt de subsidie op en moet jouw zorgorganisatie het zelf gaan doen. Structurele bekostiging blijft een uitdaging. Ondanks dat er steeds meer reguliere bekostigingsmogelijkheden van bewezen technologie beschikbaar zijn, blijven zorgorganisaties worstelen met het maken van goede contractafspraken. Zorgverzekeraars zijn echter bereid om ook maatwerkoplossingen te maken. Het is dus belangrijk om het gesprek hierover te blijven voeren met alle partijen. Enerzijds om bekostigingsafspraken voor de eigen instelling te krijgen. Anderzijds ook om steeds meer bewijslast en dus reguliere bekostigingskansen met elkaar te realiseren. Deze wegwijzer bekostiging digitale zorg 2023 helpt je op weg.

Het digivaardig maken van cliënten

Naast dat het zorgpersoneel moet leren werken met e-health, moeten de cliënten zelf dat ook. Vaak hebben zorgorganisaties te maken met een wat oudere doelgroep. Voor ouderen is het lastiger te leren omgaan met digitale middelen, omdat zij er vaak niet mee opgegroeid zijn. Toch is het belangrijk om vooral naar het individu te kijken, het is niet ‘one-size fits all’. Neem rustig de tijd om cliënten te laten wennen aan nieuwe mogelijkheden, zoals dat gebeurt met de Uitprobeerdienst Dalfsen. Deze biedt ouderen de mogelijkheid om slimme technologie uit te proberen en er zo achter te komen welke oplossing bij hun behoefte en situatie past. Voor je het weet wil de oudere niet meer zonder!

Herken jij bovenstaande drempels? Laat je er niet van weerhouden om tóch aan de slag te gaan met e-health. Veel organisaties zijn je al voorgegaan en er zijn inmiddels al veel successen behaald. Samen leren we elke dag bij en werken we toe naar een toekomstbestendige zorg.

Meer tips en inspiratie opdoen?

Als je nog meer wilt lezen over tips, successen, uitdagingen en praktijkverhalen, ga dan naar www.zonmw.nl/set-resultaten of https://vitavalley.nl/kennisdeling/set-up/. Als je vragen hebt over een bepaald onderwerp, kun je altijd even contact opnemen met de zorgorganisatie die er al ervaring mee opgedaan heeft. Vaak helpen deze zorgorganisaties graag. Ook is er het SET-up ondersteuningsprogramma, de interne community voor organisaties die SET-subsidie ontvangen. Lees het artikel in Smarthealth over 3,5 jaar SET-up.

Bron: ZonMw

ouderen

‹ News overview