E-learning ‘Citizen Science Voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie’ Nu Beschikbaar!

Hoe betrek je de samenleving bij onderzoek en kennisontwikkeling en maak je wetenschappelijke resultaten zo toegankelijk mogelijk voor iedereen? Speciaal voor (toekomstige) projectleiders van onze projecten is vanaf vandaag de e-learning ‘Citizen Science voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie’ beschikbaar en te volgen via onze website.

Wat is Citizen Science?

Citizen Science, ook wel burgerwetenschap genoemd, betekent dat burgers en onderzoekers samenwerken om oplossingen te vinden voor complexe maatschappelijke (gezondheids)vraagstukken. Dat kan gaan om participatie van burgers in wetenschappelijk onderzoek, of juist om participatie van wetenschappers in burgergedreven onderzoek. Burgers en onderzoekers betrekken elkaar bij agendering, uitvoering of evaluatie en hun betrokkenheid varieert afhankelijk van het project. Deze nauwere samenwerking tussen wetenschappers en de samenleving leidt vaak tot nieuwe inzichten. Dat helpt om relevantie, kwaliteit en impact van gezondheidsonderzoek te vergroten. Ga naar de e-learning.

Stimuleren van zorginnovatie

Nederland neemt een koppositie in op het gebied van Open Science: het toegankelijk maken van kennis en transparantie van kennisontwikkeling. Citizen Science is hierin een volgende stap. Binnen ZonMw lopen er verschillende projecten waarin burgers betrokken worden en dit worden er steeds meer. Door de samenwerking op te zoeken, door handvatten te bieden en door met elkaar in gesprek te gaan, stimuleren we zorginnovatie en sluit onderzoek nog beter aan op de praktijk. Dat betekent betere resultaten voor iedereen. Daarom stimuleren wij participatie in alle projecten. De e-learning laat ZonMw-projectleiders kort en krachtig kennis maken met de kansen die Citizen Science hiervoor biedt.

Bron: ZonMw

E-learning ‘Citizen Science Voor Gezondheidsonderzoek en Zorginnovatie’ Nu Beschikbaar!

‹ News overview