Opkomende Sleuteltechnologieën (KIC): Ruimte voor Pionierend Onderzoek

NWO heeft de KIC-call ‘Opkomende sleuteltechnologieën’ geopend. Deze call biedt ruimte aan pionierend PPS-onderzoek rond opkomende sleuteltechnologieën, gericht op exploratie en ontwikkeling van vernieuwende ideeën. Het gaat om technologieën die veelbelovend zijn in de academische omgeving en een aanzienlijk potentieel hebben voor toepassing. Er is in totaal 8 miljoen euro beschikbaar. Op dinsdag 8 november is er een online informatiesessie waarin vragen over de call worden beantwoord.

Het doel van deze call is het creëren van een vruchtbaar zaaibed voor vernieuwende, disruptieve ideeën. NWO is nadrukkelijk op zoek naar pionierende projecten die in een PPS-consortium (publiek-private samenwerking) een volgende ontwikkelstap kunnen doormaken.

Bekijk de Call for proposals

Wat is een sleuteltechnologie?

Een sleuteltechnologie wordt gekenmerkt door een breed toepassingsgebied of bereik in innovaties en/of sectoren. Sleuteltechnologieën zijn essentieel bij het oplossen van maatschappelijke uitdagingen en/of leveren een grote potentiële bijdrage aan de economie. Ze maken baanbrekende proces-, product- en/of diensteninnovaties mogelijk. Sleuteltechnologieën zijn relevant voor de wetenschap, maatschappij en de industrie.

Potentieel impactvol

Een opkomende sleuteltechnologie heeft de potentie om disruptief te zijn, maar de technologie is nog zo nieuw dat het disruptieve karakter nog niet bewezen is. Dit type sleuteltechnologie bevindt zich in een stadium van een breed potentieel toepassingsgebied, waarin verschillende sectoren interesse tonen om aangehaakt te zijn. Een opkomende sleuteltechnologie heeft de kans uit te groeien tot een zeer impactvolle technologie die op de langere termijn kan bijdragen aan industriële en/of maatschappelijke impact.

Disruptieve ideeën

Een opkomende sleuteltechnologie is geen onderdeel is van de huidige state of the art. Dit betekent dat de sleuteltechnologie niet vanzelfsprekend is voor een expert uit het betreffende vakgebied. Als richtlijn is een opkomende sleuteltechnologie op het moment van indiening niet verder gevorderd dan Technology Readiness Level 2.

  • Op 8 november 2022 is er een online informatiesessie.
  • De deadline voor vooraanmeldingen binnen Opkomende sleuteltechnologieën is 20 december 2022.
  • De deadline voor uitgewerkte aanvragen is 16 mei 2023.
  • In december 2023 worden de toekenningen verwacht.

Nieuwe combinaties

De opkomende sleuteltechnologieën waar we via deze call for proposals naar zoeken moeten onder één of meerdere van de acht hoofdclusters van de gedefinieerde sleuteltechnologieën vallen. Opkomende sleuteltechnologieën passen vaak niet in bestaande agenda’s en kaders. Er is daarom nadrukkelijk geen uitputtende lijst van mogelijke opkomende sleuteltechnologieën. In het onderzoek is ruimte voor zowel nieuwe opkomende sleuteltechnologieën als nieuwe combinaties van bestaande sleuteltechnologieën. Een combinatie van meerdere (sleutel)technologieën kan leiden tot nieuwe onderzoeksgebieden en toepassingen. Deze call for proposals sluit aan bij de totale breedte van de KIA Sleuteltechnologieën.

Meld u hier aan voor de online informatiebijeenkomst

Bron: NWO

Opkomende Sleuteltechnologieën (KIC): Ruimte voor Pionierend Onderzoek

‹ News overview