Rijksmuseum Boerhaave: de onschatbare waarde van wetenschap

Wat zijn de belangrijkste ontdekkingen uit onze Nederlandse wetenschapsgeschiedenis? Welke onderzoekers zaten daarachter en hoeveel impact hebben hun ontdekkingen op ons leven van vandaag? Dat is een greep uit de belangrijke vragen waar je antwoord op krijgt wanneer je het Rijksmuseum Boerhaave in Leiden bezoekt. In dit interview vertellen Amito Haarhuis, Directeur van Rijksmuseum Boerhaave en Carmen Cabo, Hoofd Development & Partnerships, vol passie over het Rijksmuseum Boerhaave. ‘Als museum zien wij onszelf als netwerk. We onderhouden relaties met belangrijke stakeholders op het gebied van de geneeskunde’, vertelt Haarhuis.

Verbinding met de actualiteit

De missie van Rijksmuseum Boerhaave luidt: ‘Vanuit onze passie voor wetenschap laten we iedereen ontdekken dat wetenschap van onschatbare waarde is voor het dagelijks leven’. Maar hoe koppelt het Rijksmuseum Boerhaave het historische wetenschappelijk erfgoed aan actuele en toekomstige wetenschappelijke kwesties? ‘Het gaat erom om onze roemruchte collectie en geschiedenis nog meer te verbinden met de actualiteit en de prangende vragen en maatschappelijke uitdagingen van nu’, licht Haarhuis toe. ‘Wij vertellen over de ontwikkelingen die er zijn in de wetenschap en in de geneeskunde. Bovendien kunnen wij met onze collectie en verhalen van de wetenschappers ook laten zien waar die ontwikkelingen vandaan komen, dus we kunnen de historische context bieden’.

Een voorbeeld hiervan is de Pandemie Preventie Car (zie afbeelding rechts), welke werd gepresenteerd op 12 april 2022 in Theater Amsterdam. In 2022 is Leiden de European City of Science en wordt deze mobiele tentoonstelling in Leiden ingezet. De rijdende tentoonstelling heeft als thema: ‘hoe voorkomen we een volgende pandemie?’ Een ander voorbeeld is de tijdelijke tentoonstelling ‘Besmet!’. ‘Centraal hierbij staan epidemieën door de eeuwen heen. Het laat veel historische parallellen zien tussen epidemieën vroeger en de coronapandemie van nu. Veel mensen leren tijdens het bezoek aan dit museum dat lockdown en quarantaine niet alleen bij deze tijd hoort, maar ook al in de Middeleeuwen voorkwam. Bovendien droegen dokters tijdens de pestuitbraak al een masker ter bescherming van neus en mond, zonder dat men wist dat de pest door een bacterie werd veroorzaakt’, zegt Haarhuis. Benieuwd naar meer voorbeelden? Luister dan eens naar de zesdelige podcast ‘Besmet!’.

Podium voor innovaties

Verder draagt Rijksmuseum Boerhaave bij aan de centrale missie van het maatschappelijk thema Gezondheid & Zorg, opgesteld door het Ministerie van VWS. De centrale missie luidt: ‘In 2040 leven alle inwoners van Nederland tenminste vijf jaar langer in goede gezondheid, en zijn de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaaleconomische groepen met 30% afgenomen’. ‘Wij bieden heel graag een podium voor alle nieuwe ontwikkelingen die daaraan kunnen bijdragen. Uiteindelijk zorgen we er natuurlijk niet zelf voor dat mensen langer blijven leven, maar wij kunnen wel voor het voetlicht brengen welke ontwikkelingen en innovaties er allemaal zijn en een dialoog te voeren met mensen’, zegt Haarhuis. ‘De verbinding met onze partners vinden wij daarbij ook zeer belangrijk. Het Bio Science Park Leiden speelt daar ook een sleutelrol in. Verder vinden wij het heel belangrijk om het gesprek aan te gaan met onze ambassadeurs zoals o.a. Nico van Meeteren, Carmen van Vilsteren en Clémence Ross-van Dorp, vertelt Cabo.

European Museum of the Year Award

In 2019 heeft Rijksmuseum Boerhaave de ‘European Museum of the Year Award’ gewonnen, de meest prestigieuze museumprijs in Europa. Een ontzettend mooi resultaat van jaren hard werk. Desalniettemin gelooft Haarhuis dat een museum nooit af is. ‘Het is wel een prachtig fundament om op voort te bouwen, maar we blijven ons ontwikkelen. Eén van de belangrijkste aspecten waar we nog verder aan willen bouwen is de geschiedenis nog meer verbinden met actuele ontwikkelingen en maatschappelijke uitdagen. Voor de toekomst hebben we de ambitie als museum om een nieuw paviljoen te creëren voor een Life Science & Health Studio [werktitel].’ We willen daar de verhalen gaan vertellen van wetenschappers, ondernemers die bezig zijn met het ontwikkelen van innovaties om mensen langer en gezonder te laten leven, maar ook de verhalen van patiënten over hoe deze innovaties hen kunnen helpen om de kwaliteit van hun leven te verbeteren. Wij zijn een verbindingspunt, omdat wij hier alles bij elkaar brengen’, besluit Haarhuis.

Bezoek het Rijksmuseum Boerhaave ook en raak geïnspireerd! Interessante tentoonstellingen op het gebied van geneeskunde zijn:

Business Club

Bent u (een organisatie/bedrijf) verbonden aan de Life Sciences & Health sector en wilt u ook uw steentje bijdragen om de Life Science & Health Studio te realiseren? Bezoek dan eens de Business Club pagina van het Rijksmuseum Boerhaave. Of neem contact op met Carmen Cabo, Hoofd Development en Partnerships, via: carmencabo@rijksmuseumboerhaave.nl of +31 (0)682322235.

Afbeelding Amito en Carmen

Carmen Cabo links, Amito Haarhuis rechts 

Pandmie Preventie Car

‹ News overview