Meebewegen met de toekomst ‘De fysiotherapiepraktijk heeft zijn langste tijd gehad’

Ondernemende fysiotherapeuten moeten meebewegen met het snel veranderende zorglandschap, adviseert Erasmus MC-hoogleraar perioperatieve gezondheid Nico van Meeteren en algemeen directeur van Topsector Life Sciences & Health (Health~Holland): “Voorkom het Kodak-effect.”

Tekst: Naomi van Esschoten

De fysiotherapiepraktijk heeft zijn langste tijd gehad. Althans, de praktijk zoals we die nu kennen: met behandelkamers, oefenruimtes en beweeg-apparatuur. “Fysiopraktijken moeten overwegen om vijf dagen per week dicht te gaan”, vindt Nico van Meeteren. “Daarmee bedoel ik dat de fysiotherapeut veel meer in de samenleving aan het werk moet zijn. Mensen aanzetten tot gezond bewegen en herstellen is een mooi begin, maar het beklijft toch het best als je mensen ondersteunt in hun eigen leefomgeving.”

Blinde vlek

Die samenleving ziet de fysiotherapeut nu al wel, maar hij heeft nog een blinde vlek voor de goede resultaten die de therapie geeft. Van Meeteren: “Fysiotherapeuten mogen veel meer communiceren op hun website of in de praktijk over wat zij met mensen bereiken. Denk aan mensen die eerder herstellen van klachten of langer meedoen in de samenleving. Dat kan heel eenvoudig met een grafiek waarin je over collectieve of individuele uitkomsten van patiënten communiceert.”

Eropuit

Toch is dat niet voldoende. “De samenleving verandert en het zorglandschap ook. De ondernemende fysiotherapeut kan daar nu al op anticiperen”, vindt Van Meeteren. “Want ook al blijft er behoefte aan fysiotherapie, je wilt het Kodak-effect voorkomen dat je wordt ingehaald door anderen die eerder en slimmer reageren. Mensen blijven langer zelfstandig thuis, zo wil het kabinet. Maar dat is niet het hele verhaal: ze willen vooral kunnen blijven meedoen in de maatschappij. Meedoen betekent kunnen reizen en communiceren. Vanuit die context moet de fysiotherapeut schakelen en makelen.”

Overdraagbare kennis

Daarom pleit Van Meeteren ervoor dat de fysiotherapeut anders gaat werken. “De fysiotherapiepraktijk met begeleiding is een mooi concept, maar de oefeningen die mensen in de zaal doen, zijn lastig overdraagbaar naar de leefomgeving van fragiele patiënten of mensen met een chronische beperking. Dus is het belangrijk om naar die leefomgeving te gaan en dáár in kaart te brengen wat iemand kan bereiken, met zo nodig de juiste hulpmiddelen. Daarbij valt te denken aan oefeningen, bijvoorbeeld om in en uit de bus te stappen, aan het trainen van vaardigheden, maar ook aan het adviseren van de juiste technologie op het gebied van domotica en e-health. Zo kun je jouw kennis overdragen op de juiste plek en met de juiste ondersteuning.”

Vier T’s

De vier T’s kunnen daarbij een richtsnoer vormen: “Talenten benutten, Technologie inzetten en eventueel Therapie geven, en zo de Transformatie bewerkstelligen. Het gros van de aandoeningen is nu chronisch en met deze strategie kunnen mensen blijven meedoen en ertoe doen.”

Dagelijks bestaan

Een ochtend meekijken in het leven van de patient klinkt vooruitstrevend, maar is die patient dan niet snel door het aantal vergoede zittingen heen? “Het gaat erom dat je de ‘person journey’ leert kennen”, vindt Nico van Meeteren. “Als je oog hebt voor waar iemand in zijn dagelijks leven en in zijn eigen omgeving tegenaanloopt, kun je op basis daarvan samen een behandelplan maken. Vervolgens kunnen mensen – afhankelijk van hun eigen talenten, de ondersteuning van naasten en meet- en monitoringsinstrumenten – zelf aan de slag. Door vervolgens op gezette tijden samen met de fysiotherapeut de voortgang te evalueren, kun je met hetzelfde aantal zittingen net zoveel en misschien wel meer bereiken.”

Bron: FysioPraxis

Afbeelding Nico van Meeteren

‹ News overview