Cybersecurity Awareness, Kennis en Handelingsperspectief als Noodzakelijke Randvoorwaarde

Bedrijven hebben het onderwerp cybersecurity niet of onvoldoende op de agenda staan, afgezet tegen het belang van digitalisering voor hun bedrijfsvoering en de reële dreigingen als ransomware en digitale spionage. Bestuurders hebben behoefte aan concrete handvatten om de voor hun geldende cyberrisico’s effectief en efficiënt om te zetten in handelingsperspectief. Hiernaast is compliance een aandachtsgebied: is er voldoende en tijdig zicht op de wet- en regelgeving m.b.t. veiligheid in het digitale domein. Zonder handvatten of zicht kan het ertoe leiden dat cybersecurity onvoldoende prioriteit krijgt in de toedeling van middelen aan de organisatie. Bestuurders moeten dus in staat gesteld worden om de risico’s te besturen en de verantwoording te nemen. Ook toezichthouders moeten in staat kunnen zijn om de juiste vragen te stellen.  

Verder is het voor medewerkers is niet altijd eenvoudig zich digitaal veilig te gedragen. Zijn ze voldoende op de hoogte van wat veilig (digitaal) gedrag is, voeren ze dat ook uit of hebben ze wel voldoende middelen om dat te doen? Dat geldt in feite ook voor IT-specialisten, waar nog meer van wordt gevraagd in termen van kennis en vaardigheden.

Digitaal veilig gedrag is een randvoorwaarde voor toekomstbestendige innoverende en digitaliserende organisaties. Dit vraagt om bewustwording, kennis, vaardigheden en faciliteiten. Hier ligt ook een rol voor de Human Capital Agenda ICT. Ook de creatieve industrie kan bijdragen aan innovatieve vormen van kennisoverdracht, bewustwording en de vertaling naar handelingsperspectief.

Benieuwd naar meer informatie over beschikbare instrumenten en welke initiatieven er reeds lopen op het vlak van cyberweerbaarheid en awareness? Neem dan een kijkje op een van de volgende websites! DeTopsector ICT, dcypher, Cyberveilig Nederland en ECP | Platform voor de informatiesamenleving 

Cyber

‹ News overview