ZorgTech-vouchers Beschikbaar voor Innovatie in Gezond Oud Worden

Doordat we met meer mensen zijn en langer leven dan vroeger is er een toename van zorgvragen die we als samenleving niet kunnen opvangen. Het is daarom belangrijk dat er innovatie plaatsvindt. Om technologische toepassingen op dit thema te stimuleren, opent innovatieprogramma ZorgTech een nieuwe voucherronde. Uiterlijk 22 maart kunnen projectconsortia subsidie aanvragen om zorginnovaties verder te ontwikkelen of te testen in een praktijkomgeving.

Hoe een voucher ontvangen?

De provincie Zuid-Holland heeft € 750.000,- beschikbaar gesteld om het innovatieprogramma ZorgTech vervolg te geven. Daarvan komt nu € 400.000,- vrij voor minimaal 8 innovatieprojecten op het thema gezond oud worden. Technologiebedrijven en zorgorganisaties uit de regio kunnen samen tot 22 maart een aanvraag indienen. Op de programmapagina staat alle informatie met betrekking tot het proces en de voorwaarden. Begin 2022 kunnen projectconsortia intekenen op een online spreekuur. Dit spreekuur is bedoeld om een idee, samenwerking of business case alvast te toetsen. Consortia die hier gebruik van maken, vergroten hun kansen op toekenning van een voucher.

Waarom deze regeling?

Onze zorg staat onder druk. Hierdoor is het van belang dat nieuwe technologieën kunnen bijdragen aan het oplossen van uitdagingen rond de gezondheid van ouderen. Denk aan AI, VR, robotica en online platforms om de kwaliteit van leven te verbeteren; die helpen zo gezond mogelijk te blijven; die vrijheid, zelfstandigheid en zelfredzaamheid bieden; en zorg dichterbij huis mogelijk maken. Het mooist is als zo’n innovatie tegelijk bijdraagt aan meer plezier en verlichting van werklast van hulpverleners, zorgmedewerkers of mantelzorgers.

Om te zorgen dat een technologische innovatie daadwerkelijk op grote schaal wordt opgepakt, is het belangrijk dat technologiebedrijven bij de ontwikkeling al zoveel mogelijk samenwerken met gebruikers en bijvoorbeeld inkopers van zorg- en welzijnsinstellingen, verzekeraars en gemeenten. Deze regeling stimuleert die samenwerking en maakt het testen en toetsen in de praktijk toegankelijker. Niet de technologische innovatie, maar de grootschalige toepassing ervan staat in dit programma centraal.

“De vouchervoorwaarde voor samenwerking tussen techleverancier, zorgorganisatie en/of eindgebruikers zie ik als noodzakelijk. Door samen te werken wordt sneller duidelijk hoe een oplossing een plek kan vinden in de gezondheidszorg en wie en wat daarvoor nodig is.”– Pjer Vriens, Gemeente Rotterdam

Ben jij benieuwd naar aansprekende voorbeelden en de meerwaarde van dit programma? Lees dan hier verder.

Bron: Innovation Quarter

Getting old

‹ News overview