Opzet Thematische Digital Competence Centers

De wetenschap en NWO zetten gezamenlijk thematische Digital Competence Centers op. In deze netwerkorganisaties werken wetenschappers en instellingen samen om voor specifieke onderzoeksthema’s uitwisselbare en herbruikbare data en software te ontwikkelen, met bijbehorende competenties. Geïnteresseerden die actief betrokken willen worden bij deze ontwikkeling kunnen contact opnemen met NWO.

Het uitvoeringsplan investeringen digitale onderzoeksinfrastructuur beschrijft investeringen die NWO in opdracht van OCW de komende jaren zal doen, vooral in rekenfaciliteiten en in digitalisering. Instellingen werken zelf al aan digitalisering, onder meer door de oprichting van lokale digitale competentiecentra. De data en software stewards van deze centra ondersteunen onderzoekers. Het uitvoeringsplan heeft een impulsfinanciering beschikbaar gesteld waarmee deze competentiecentra zijn versterkt (call lokale Digital Competence Centers).

Thematische DCC’s

De lokale DCC’s bieden generieke ondersteuning aan wetenschappers binnen één instelling. Maar veel wetenschappers werken over instellingen heen samen aan specifieke onderzoeksthema’s; zij kunnen voor hun onderzoeksthema gezamenlijk ondersteuning gebruiken. Dat kan gaan bijvoorbeeld over hoe je afspraken maakt om data beter te ontsluiten en te delen, of over de ontwikkeling van software die data-analyse binnen dat onderzoeksthema vergemakkelijkt.

Om dit te ondersteunen voorziet het uitvoeringsplan in de vorming van thematische DCC’s (TDCC). Deze netwerkorganisaties worden met financiering van NWO begin 2022 opgericht. Er komen drie TDCC netwerken, die  wetenschappers in drie ‘domeinen (net als de domeinen van de Roadmap Grootschalige Wetenschappelijke Infrastructuur) bij elkaar brengt:

  • Life Science & Health (LSH)
  • Natural and Engineering Sciences (NES)
  • Social Sciences and Humanities (SSH).

Binnen deze drie domeinen zijn, naast onderzoekers en de al genoemde lokale DCC’s, ook andere partijen van belang:

  • instellingen met expertise in de ondersteuning van onderzoekers (zoals DANS, NLeSC)
  • onderzoeksinfrastructuren (zoals HealthRI, NPOS-NL, ODISSEI)
  • samenwerkingsverbanden (bijvoorbeeld 4TU Data Research Support, DTL)
  • strategische initiatieven en raden.

Deze partijen zullen alle betrokken worden in de netwerken. NWO zal de komende tien jaar ongeveer 2,4 miljoen euro per jaar investeren. Dat geeft een impuls aan de opzet en ondersteuning van de thematische DCC organisaties en met de financiering worden concrete projecten binnen de geïdentificeerde digitale behoeften gesteund.

Taken thematisch DCC

Het netwerk zal onderzoekers, lokale DCC’s en de andere bovengenoemde partijen verenigen. Zij zullen gezamenlijke behoeften (versus behoeften specifiek aan één discipline) identificeren en vertalen naar projectaanvragen bij NWO. Het netwerk zal tevens een focuspunt vormen voor organisatie en samenwerking, zowel binnen Nederlandse onderzoeksthema’s en tussen Nederlandse onderzoeksthema’s, maar ook richting internationale initiatieven. Een thematisch DCC richt zich op data én software plus de link met beschikbare computing. Het netwerk dient transparant, open (voor nieuwe leden en partners), en dynamisch te zijn.

Ontwikkeling van roadmaps inclusief investeringsplannen

NWO heeft voor elk domein 2-3 trekkers aangesteld uit de wetenschap en de ‘ondersteunende’ instellingen zoals DANS, plus per domein twee NWO-secretarissen ter ondersteuning (zie tabel). De trekkers gaan een roadmap opstellen met daarin de investeringsbehoeften voor opzet en ondersteuning van de netwerken, alsmede een eerste set concrete projecten om de belangrijkste knelpunten in het domein aan te pakken. Zij komen tot dit plan door:

  • het veld te breed te consulteren over de behoeften;
  • experts uit het domein om zich heen te verzamelen die schrijven aan of feedback geven op de roadmap
  • een landschapsanalyse te schrijven;
  • uitdagingen te identificeren.

Op basis van deze bottom-up geïdentificeerde investeringsbehoeften zal NWO komen tot een investeringsplan voor de ondersteuning van de netwerken. Daarna volgen NWO-calls voor projecten speciaal gericht op de thematische DCC’s.

Betrokken worden bij de thematische DCC’s

De netwerken zullen in het voorjaar van 2022 gaan starten. NWO zal hierover in de aanloop meer informatie geven, en de netwerken zullen bij de start alle partijen uitnodigen aan de netwerken gaan deelnemen. Wenst u voor die tijd al meer informatie? Of heeft u een goed overzicht over één van de drie domeinen en wilt u betrokken worden bij de roadmaps? Neem dan contact op via thematisch-dcc@nwo.nl en kom in contact met de juiste mensen.

Bron: NWO

Digital

‹ News overview