Nieuwe KIC Call Gelanceerd: ‘Zorg in eigen Leefomgeving’

De druk op de zorg is groter dan ooit. Dit maakt dat wij voor grote uitdagingen staan, wat betreft het inrichten van ons landelijke zorgstelsel. Want hoe kunnen we er samen voor zorgen dat mensen langer in goede gezondheid leven? En dat zij daarnaast meer eigen regie hebben over hun gezondheid én volwaardig kunnen meedoen in de samenleving? Binnen de programmering van het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 is de missiegedreven call for proposals ‘Zorg in eigen leefomgeving’ gelanceerd, die zich richt op technologie en verplaatsing van zorg naar de eigen leefomgeving. De deadline voor het indienen van vooraanmeldingen is 24 maart 2022.

Doel van de call

Doel van de call ‘Zorg in eigen leefomgeving’ is bijdragen aan de gezondheid en zelfredzaamheid van burgers én deze te bevorderen en behouden. Dit wordt gedaan door het verrichten van onderzoek dat is gericht op het doorontwikkelen en het toepasbaar en effectief maken van technologie in de eigen leefomgeving. Enerzijds draagt deze technologie bij aan een gezonde leefstijl. Anderzijds maakt de technologie het mogelijk om zorg en ondersteuning te verplaatsen naar de eigen leefomgeving. Onderzoek naar technische verbeteringen valt daarbij samen met onderzoek naar bijvoorbeeld handzaamheid, langdurige inzet en compliance (trouw aan de technologie), gedragsverandering, autonomie, veiligheid en privacy (aspecten van sociale innovatie) en wat nodig is om de technologie succesvol en duurzaam in te zetten in zorg, welzijn en ondersteuning. Het vermogen om zelf regie te voeren over het eigen leven staat centraal.

Onderzoek draagt bij aan centrale missie voor Gezondheid & Zorg

De nieuwe call draagt bij aan de centrale missie voor Gezondheid & Zorg. Deze centrale missie heeft twee doelen voor 2040. Het eerste doel is dat alle Nederlanders ten minste vijf jaar langer in goede gezondheid leven. Het tweede doel luidt dat de gezondheidsverschillen tussen de laagste en hoogste sociaal-economische groepen met 30% zijn afgenomen. Om dit te bereiken, wordt in deze call zowel ingezet op missie I: Leefstijl en leefomgeving en missie II: Toegang tot zorg. Missie 1 luidt: in 2040 is de ziektelast als gevolg van een ongezonde leefstijl en ongezonde leefomgeving met 30% afgenomen. Missie II luidt: in 2030 wordt zorg 50% meer (of vaker) in de eigen leefomgeving (in plaats van in zorginstellingen) georganiseerd, samen met het netwerk rond mensen.

Interdisciplinaire samenwerking en samenwerking met bedrijven

Het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023 zet in op meer kennis en baanbrekende innovaties, gericht op maatschappelijke en economische impact. Onderzoeksconsortia binnen het KIC werken daarom vanuit een interdisciplinaire benadering. Alfa-, bèta- en gammaonderzoekers benaderen vraagstukken vanuit verschillende disciplines én in samenhang. Ze innoveren met oog voor een goede aansluiting tussen techniek, mens en samenleving. Door intensieve samenwerking wordt de vertaling van kennis naar kunde en verdienvermogen versneld gerealiseerd. Zo gaan binnen het KIC technologische en sociale innovatie hand in hand. Dat maakt de kans op succesvolle innovaties het grootst. Voor deze call for proposals kunnen interdisciplinaire publiek-private consortia financiering aanvragen, gericht op technologische innovaties voor zorg in de eigen leefomgeving. Ook kan worden samengewerkt met bedrijven binnen dit onderzoeksprogramma.

Matchmakingsbijeenkomst

In het eerste kwartaal van 2022 organiseert NWO een online matchmakingsbijeenkomst. Meer informatie hierover volgt.

NWO en KIC

Jaarlijks stelt NWO ruim honderd miljoen euro beschikbaar voor fundamenteel en praktijkgericht onderzoek, uitgevoerd door wetenschappers in samenwerking met bedrijven. De financiële bijdrage van NWO is vastgelegd in het Kennis- en Innovatieconvenant (KIC) 2020-2023, waarin kennisinstellingen, bedrijfsleven, overheden en andere publieke partijen gezamenlijk investeren in innovatie. Deze financiering sluit aan bij het missiegedreven topsectoren- en innovatiebeleid van het kabinet.

Ga naar de pagina van NWO voor meer informatie en voor het indienen van uw aanvraag.

Bron: ZonMw

Baby

‹ News overview