Littekens op het Hart na Corona-infectie: 'De Vraag is: Wat Zijn de Gevolgen?'

Het hart kan een flinke dreun krijgen na een infectie door het coronavirus, met als gevolg dat herstelde patiënten littekens kunnen krijgen op het hart. Wat betekent dit nu op de korte en lange termijn? Er zijn veel vragen en - helaas - nog weinig antwoorden.

Cardiologen reageerden vorig jaar geschrokken op een Duits onderzoek. Er was ontdekt dat bij één op de drie herstelde coronapatiënten een beschadiging te zien was van de hartspier. Opvallend nieuws, zeker omdat het grootste deel van deze patiënten gewoon thuis hadden uitgeziekt.

Inmiddels zijn we anderhalf jaar verder. Dit betekent dat er meer kennis bij is gekomen. Wat zijn we wijzer geworden? Hebben genezen coronapatiënten een verslechterd hart? Of valt het allemaal mee?

Soms wordt er inderdaad littekenweefsel gezien nadat iemand een corona-infectie heeft gehad, maar de vraag is: gaat dit littekenweefsel weer weg en zo niet, geeft dat over een aantal jaren complicaties? Wat zijn de gevolgen voor de lange termijn?"

Cardiologen buigen zich al een hele tijd over deze vraag. Het UMC Utrecht en de Dutch CardioVascular Alliance (DCVA) leiden sinds september een grote landelijke studie naar dit soort vragen. De DCVA bestaat momenteel uit de volgende zeventien partnerorganisaties, waaronder Health~Holland een van de partners is.

In dit artikel beantwoordt Folkert Asselbergs 5 vragen aangaande dit onderwerp. Hij is cardioloog en hoogleraar Precision Medicine aan het UMC Utrecht en aan de University College London. Hij leidt een groot internationaal coronaonderzoek

Bron: RTL Nieuws

Heart

‹ News overview