Workshopvouchers: Zó Besteed Je Ze

Een aantal weken terug organiseerde één van de projectgroepen van het programma Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ) een workshopbijeenkomst in ARTIS-Micropia. Samen met een aantal andere projectgroepen hebben zij een uitnodiging ontvangen om een subsidieaanvraag in te dienen. Momenteel werken zij hier dus hard aan. In het programma CS4GZ nemen burgers het initiatief én hebben zij de leiding in alle fasen van onderzoek en innovatie. Zo ook in het project ‘Van vrouwen voor vrouwen: deel je gezondheid met je eigen vaginale bacteriën’. Voor dit project komen burgers met verschillende expertises bij elkaar om onderzoek te doen naar het vaginaal microbioom.

Workshopvouchers

Voor het programma CS4GZ heeft ZonMw workshopvouchers ter beschikking gesteld. Hiermee kunnen de projectgroepen die een projectidee hebben ingediend, zelf een workshop organiseren. De workshop is onder andere bedoeld om de samenwerking tussen de consortiumpartners te stimuleren. Tegelijkertijd verkrijg je op die manier relevante inbreng van de doelgroep(en) en stakeholders. Dit helpt bij het verder uitwerken van het projectplan voor de definitieve subsidieaanvraag. Daarbij is de workshop ook nog eens een leuke, interactieve manier om mede-projectleden beter te leren kennen.

Van vrouwen voor vrouwen

Het project ‘Van vrouwen voor vrouwen’ is geïnitieerd vanuit het idee dat vrouwen meer het heft in eigen handen zouden moeten nemen bij het doen van onderzoek. “Zelf de wetenschappelijke methode kunnen bezitten geeft zoveel kracht”, vinden de initiatiefnemers. “We willen dat vrouwen aanwezig zijn én betrokken zijn. Daarom kiezen we voor burgerwetenschap, waarin we samen kunnen ontwikkelen. Vrouwen blijven eigenaar van bacteriën die gebruikt worden in het onderzoek.” Doel van het onderzoek is betere vrouwengezondheid. Denk hierbij aan minder vaginale klachten en infecties en minder risico’s wat betreft fertiliteit, vroeggeboorte en zwangerschapscomplicaties. Het type deelnemer in deze projectgroep varieert enorm. Zo zijn er specialisten van femcare en menstruatieproducten, biotechnici, apothekers, studenten en wetenschappers. Twee dingen hebben zij in ieder geval gemeen: interesse in bacteriën én vrouwengezondheid.

De workshopmiddag

De projectgroep ‘Van vrouwen voor vrouwen’ koos ARTIS-Micropia, het enige microbenmuseum in de wereld, als locatie voor de workshop. Gedurende deze middag vonden interessante sessies plaats én kregen de deelnemers een rondleiding in het museum. De plenaire sessie werd geopend door de initiatiefnemer van Stichting Crispatus, waar een vrouwenonderzoekscollectief een vaginaal probioticum met crispatus-bacteriën ontwikkelt. Vervolgens kwam de oprichtster van het tamponbedrijf Yoni vertellen over het belang van biologisch katoen in menstruatieproducten, die mogelijk gebruikt kunnen worden voor de toediening van de crispatus bacteriën. Daarna gaf het bedrijf Baseclear een sessie over hun expertise op het gebied van onderzoek aan het humaan microbioom. Uiteraard werd er niet alleen geluisterd; de deelnemers gingen ook zelf aan de slag tijdens interactieve brainstormsessies. Met behulp van memo’s, stiften, tijdschriften en lijm werden er creatieve posters gemaakt. Op deze posters werden innovatieve ideeën gepresenteerd over het potentiële crispatus product.

Eén miljoen euro extra

Momenteel hebben zo’n vijftien projecten een projectidee ingediend voor het programma CS4GZ. In november is de deadline voor het indienen van de definitieve subsidieaanvraag. Vervolgens wordt in februari bekendgemaakt welke projecten gehonoreerd worden. Na een kick-off, die in maart plaats zal vinden, kunnen de gehonoreerde onderzoeken van start gaan. ZonMw is erg benieuwd naar het verloop van deze vernieuwende manier van onderzoek doen. Vertrouwen in het programma is er in ieder geval; de financier heeft namelijk één miljoen euro extra vrijgemaakt voor het programma.

Bron: ZonMw

Women

‹ News overview