Volop Kansen om Innovatie voor Maatschappelijke Uitdagingen te Versterken

Er liggen veel kansen om kennis en innovatie beter in te zetten voor de grote uitdagingen van de samenleving, zoals klimaatverandering, de toekomst van de gezondheidszorg of een eerlijke data-economie. Dat blijkt uit onderzoek van het Rathenau Instituut. Het onderzoek 'Tussen uitvinding en uitdaging' bevat suggesties om de maatschappelijke impact te vergroten van kennis bij universiteiten en innovaties van startende ondernemers.

Het is bijvoorbeeld mogelijk dat universiteiten randvoorwaarden kunnen gaan scheppen om ondernemerschap onder studenten en personeel te bevorderen. De overheid kan de structurele financiering aanpassen. Hiermee kan ervoor gezorgd worden dat  universiteiten zichzelf beter kunnen organiseren om hun kennis voor maatschappelijke opgaven te benutten. En nadere richtlijnen zijn nodig voor de verdeling van de baten uit ondernemerschap en intellectueel eigendom, die hun oorsprong vinden in publiek-gefinancierde kennis.

Het onderzoek

Het onderzoek 'Tussen uitvinding en uitdaging' laat zien welke vormen van ondersteuning universiteiten aan start-ups kunnen bieden, waar de knelpunten in die relatie zitten en welke handelingsopties alle partijen hebben om onbenutte kansen te verzilveren.

Het hele onderzoek kun je hier lezen.

Bron: Rathenau Instituut

Research

‹ News overview