Klinisch Onderzoek met Nieuw Vaccin tegen Longkanker van Start

Onder leiding van Sjoerd van der Burg heeft het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) een vaccin ontwikkeld dat het immuunsysteem van longkankerpatiënten leert om tumorcellen te herkennen en op te ruimen. Mogelijk biedt dit uitkomst voor een groot deel van de bijna 10.000 patiënten die jaarlijks longkanker krijgen. Recent is in het Erasmus MC een nieuw klinisch onderzoek naar dit vaccin van start gegaan onder patiënten met niet-kleincellige longkanker.

Niet-kleincellige longkanker is de longkanker die het meest voorkomt. In 80% van de gevallen is de tumor op het moment van diagnose al ongevoelig voor bestaande behandelingen. De behandelopties zijn dus zeer beperkt.

Het onderzoeksteam onder leiding van Sjoerd van der Burg en Joachim Aerts, longarts in het Erasmus MC, hoopt daar met een innovatieve aanpak op basis van een therapeutisch vaccin verandering in te brengen. In het recent gestarte fase 1/2 klinisch onderzoek wordt bij 24 patiënten gekeken naar de veiligheid en verdraagbaarheid van het vaccin en de dosis die nodig is voor het opwekken van een goede afweerreactie. 

Het vaccin

Bij het innovatieve vaccin draait het allemaal om het activeren van het lichaamseigen immuunsysteem om longkanker te lijf te gaan. Het vaccin moet ervoor zorgen dat het immuunsysteem onderscheid kan maken en foute of lichaamsvreemde eiwitten die op het oppervlak van je cellen zitten herkent zodat alsnog een afweerreactie tegen de tumor op gang gebracht wordt.

Impact voor patiënten

Gemiddeld genomen leeft 5 jaar na de diagnose nog 65% van alle mensen met kanker. Voor niet-kleincellige longkanker is dit slechts 20%. “Het vaccin dat we nu gaan onderzoeken, zou dus voor een grote groep mensen uitkomst kunnen bieden”, vertelt Aerts. 

Bron: LUMC

Happy

‹ News overview