Baten van Medicijngebruik bij Kinderen met Autisme

Wetenschappers in het Amsterdam UMC kunnen voorspellen welk kind met autisme baat heeft bij medicatie. Dit doen ze met hersenfilmpjes (een EEG) en een rekenmethode die de prikkelverwerking in de hersenen in kaart brengt.

Nu krijgen kinderen medicatie op basis van hun diagnose. Een diagnose wordt vastgesteld wanneer hun gedrag thuis of op school tot grote problemen leidt. Onderzoeker en kinderpsychiater Hilgo Bruining zegt dat het nieuwe onderzoek een belangrijk stap is. "Medicijnen als ritalin of een antipsychose-middel onderdrukken alleen het gedrag. Ze pakken de oorzaak in de hersenen niet aan en geven bijwerkingen die soms erger zijn dan de kwaal."

Het onderzoek

Het onderzoek van Bruining wijst uit dat een deel van kinderen met autisme een te hoge chloorconcentratie hebben. Dit zorgt ervoor dat prikkels die binnenkomen verstoord worden. Hij gaf zijn patiënten een veilige, bestaande plaspil, die het chloorgehalte dempt, met als gevolg dat er soms een wereld van verschil in hun gedrag en leervermogen zichtbaar werd. Door het innemen van de plaspil, zijn kinderen niet genezen van hun autisme. "Maar het kan er wel voor zorgen dat ze weer flexibel op de buitenwereld kunnen reageren", zegt Bruining. "De plaspil is zeker niet een oplossing voor elk kind met autisme", nuanceert Bruining. "Maar de methode waaraan we werken, haalt de groep kinderen eruit die er wel baat bij heeft." 

Voor meer informatie, kijk op de website van de NOS.

Bron: NOS

Autism

‹ News overview