NWO Herstart Subsidieproces na Grootschalige Hack

Na de grootschalige hack bij NWO, NRO en SIA is het subsidieproces hervat in de week van 22 maart. Dat proces heeft op dat moment vijf weken stilgelegen. NWO realiseert zich dat de gevolgen daarvan groot zijn voor alle betrokkenen. Ze doen er dan ook alles aan om de impact zo klein mogelijk te laten zijn en iedereen, nu de systemen opnieuw opgebouwd zijn, zo goed mogelijk te informeren.

In de week van 22 maart is alle informatie op de website over de calls en de nieuwe deadlines up to date. In dit bericht schetst NWO de grote lijnen en de overwegingen waarop de nieuwe callplanning gebaseerd is. Voor een aantal rondes is verderop in het bericht nu al informatie beschikbaar, gezien de spoedeisendheid ervan. Subsidie-adviseurs van universiteiten en hogescholen hebben input gegeven over de prioriteiten die vanuit hen bepalend zouden moeten zijn bij de herstart van het proces. Voor zover mogelijk is er met die input rekening gehouden.

Lopende rondes eerst, aanstaande calls doorgeschoven

Om de gevolgen van de hack op het totale systeem zo klein mogelijk te laten zijn, is het eerste uitgangspunt om zo dicht mogelijk bij de oorspronkelijke planning te blijven. Dit betekent dat NWO lopende rondes zo snel mogelijk oppakt en afrondt. In de praktijk betekent dit dat bijna alle calls met een deadline voor 27 mei 2021 vijf weken opschuiven ten opzichte van die oorspronkelijke deadline uit de call, behalve als er zwaarwegende argumenten zijn om hiervan af te wijken.

Oorspronkelijke planning calls vanaf 27 mei gehandhaafd

Het tweede uitgangspunt is dat calls met deadlines vanaf eind mei in principe volgens de oorspronkelijke planning blijven lopen. Door te schuiven met de calls van voor 27 mei ontstaan echter onvermijdelijk knelpunten in verband met (school)vakanties, feestdagen en wat dies meer zij. Een andere complicatie treedt op bij rondes die meerdere keren per jaar plaats vinden. Om mensen de kans te geven om opnieuw mee te kunnen doen moet een ronde afgerond zijn voordat een nieuwe start.

Ook kunnen er inhoudelijke redenen zijn om af te wijken van de vijf weken verschuiving. Bij bepaalde complexe rondes vinden aanvragers interactie met NWO, NRO of SIA belangrijk om hun aanvraag af te ronden. Dan kan een grotere verschuiving nodig zijn. Soms is het gevraagde onderzoek gebonden aan een schooljaar of een internationale samenwerking en kan om die reden juist een kleinere verschuiving gekozen worden.

Daarnaast zullen alle afspraken die stonden ingepland voor commissievergaderingen of interviews opnieuw moeten worden ingeroosterd, met mogelijk ook tijdverlies tot gevolg. Door de hack zijn alle data die verzameld zijn tussen 5 en 12 februari, waaronder mailverkeer en verslagen van commissievergaderingen verloren gegaan. Het kan dus zijn dat bepaalde fases van de ronde opnieuw uitgevoerd moeten worden, door het verlies van deze data. Ook dat kan tot meer vertraging leiden.

Lees de hele update op de website van NWO.

Bron: NWO

Online

‹ News overview