Burgers en Onderzoekers als Samenwerkingspartners in Gezondheidsonderzoek

Bent u onderzoekend van aard en geïnteresseerd in gezondheidsonderzoek of verzamelt u zelf al veel onderzoeksdata? Dan is deze kans iets voor u. Start samen met een beroepswetenschapper een onderzoek naar gezondheids- en zorgverbeteringen. Lees meer over de mogelijkheden.

Door de belangen en zienswijzen van burgers en patiënten in elke fase van onderzoek te integreren, zorgen we uiteindelijk samen voor duurzame gezondheid en zorg. Daarom stimuleren Health~Holland en ZonMw deze samenwerking met een nieuwe subsidieoproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CZ4GZ).

Ideeën van burgers belangrijk binnen onderzoek

We verzamelen gezamenlijk heel veel gezondheidsdata: hoeveel stappen we zetten, hoeveel we slapen of wat we eten. We meten en experimenteren erop los om te kijken wat het beste werkt voor ons. Dat levert nieuwe vragen: werkt dit ook voor anderen? Waarom werkt dit? Als ervaringsdeskundige levert u met uw vragen en data een potentieel belangrijke bijdrage aan wetenschappelijk onderzoek. U heeft wellicht een andere kijk op de doelen van het onderzoek, dan een beroepswetenschapper. En samen zorgt dat voor een zo compleet mogelijke aanpak, met resultaten die snel toegepast kunnen worden in de praktijk.

Burgers en onderzoekers werken gelijkwaardig samen binnen onderzoek

Voor het doen van een wetenschappelijk onderzoek, is een beroepswetenschapper nodig. Kent u al een onderzoeker waar zo’n samenwerking mee kan? Kijk dan samen naar de mogelijkheden. Kent u nog geen beroepswetenschapper? Sluit dan aan bij de (online) matchmakingbijeenkomst op 13 april. Tijdens deze bijeenkomst wordt geprobeerd om u, de ervaringsdeskundige, te koppelen aan een beroepswetenschapper.

Ook zijn er andere organisaties waar u terecht kunt voor het vinden van samenwerkingspartners. Dit zijn bijvoorbeeld patiëntenorganisaties en gezondheidsfondsen. Zij hebben vaak al contacten met beroepswetenschappers en kunnen u mogelijk koppelen.

Voorwaarden voor de subsidie

Om in aanmerking te komen voor de subsidie, is er een aantal voorwaarden waar de samenwerking aan moet voldoen. Zo moeten er verschillende partijen vertegenwoordigd worden: een u als burger en een beroepswetenschapper. Deze wetenschapper moet werkzaam zijn bij een onderzoeksorganisatie. Denk daarbij onder andere aan een universiteit, hogeschool of universitair medische centra (UMC). Daarnaast is het ook een voorwaarde dat er een onderneming meewerkt aan het onderzoek. Door de onderneming al tijdens het onderzoek in de samenwerking te betrekken, vergroten we de kans dat de resultaten uit het onderzoek sneller hun weg vinden naar de praktijk.

Een overzicht van alle voorwaarden voor de samenwerking staan uitgebreid beschreven in de subsidieoproep .

Meer informatie

Bent u na het lezen van deze informatie geïnteresseerd en wilt u meer weten over deze subsidieoproep? Meld u dan aan voor de (online) informatiebijeenkomst  op 1 april. Hier hoort u meer over de voorwaarden van de oproep en ervaringsverhalen van patiënten, onderzoekers en ondernemingen die eerder hebben samengewerkt met een beroepswetenschapper aan een gezondheidsonderzoek .

Alle informatie over de oproep leest u terug in de subsidieoproep:
-    Subsidieoproep Citizen Science voor Gezondheid en Zorg (CS4GZ)
-    Informatiebijeenkomst op 1 april 2021
-    Matchmakingbijeenkomst op 13 april 2021 (meer informatie volgt)

flyer

Bron: ZonMw

Citizen science

‹ News overview